10/12/2012 | Yazar: Ömer Akpınar

2012 İLGA Dünya Konferansı kapsamında düzenlenen ‘Dinler ve LGBTI (lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks)’ ön-konferansı 10 Aralık’ta Stockholm’de başladı.

Tanrıyla Kul Arasında: Dışlayıcı Dinî Yorumlar Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

2012 İLGA Dünya Konferansı kapsamında düzenlenen “Dinler ve LGBTI (lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks)” ön-konferansı 10 Aralık’ta Stockholm’de başladı. Müslüman, Hristiyan ve Agnostik LGBTI bireyler dinlerin cinsiyetçi, homofobik ve transfobik yorumlarına karşı politik bir hamle olarak maneviyat alanında yapılabilecekleri tartıştılar.
Kista Kilisesi’nde gerçekleşen ön-konferansın birinci günü her inançtan kadın ve erkek katılımcıların hep birlikte sembolik bir Cuma namazı kılmasıyla başladı. Paris’te kurduğu kapsayıcı cami ile medyada geniş yer bulan Ludovic Muhammed Zadeh’in kolaylaştırıcılığında İslamî kökenden gelen katılımcılar maneviyatla ilgili yaşadıkları deneyimleri paylaştılar.

Namazın ardından katılımcılar sırayla LGBTI bireylerin maneviyatlarını geliştirmesinin önündeki engelleri tartıştılar. İnanç meselesinin herhangi bir dayatmayla karşılaşmadan konuşulabileceği güvenli alanlar yaratmanın önemli olduğunun altını çizen katılımcılar, nefret söylemi yayan dinî yorumların yerine şefkat ve sevgi sunan yorumların yaygınlaştırılması gerektiğini savundular.

LGBTI hareketi içinde inançlı bireylerin görünmezliğine karşı hikâye anlatıcılığının olumlu etkisine dikkat çekilirken dinî kurumların insanların ruhları üzerindeki tekeline son verilmesi gerektiği dillendirildi.

“Dinler ve LGBTI” ön-konferansının 2. gününde katılımcılar buluşma sonrasında yapılabilecek somut adımları belirleyecek.

 


Etiketler: yaşam, din/inanç
İstihdam