16/06/2014 | Yazar: Sercan Ceyhan

Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı (TAPV), Queer Adana’nın çağrısı ile Cumartesi günü Adana’da bir cinsel sağlık semineri verdi.

TAPV’den Adana’da cinsel sağlık semineri Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı (TAPV), Queer Adana’nın çağrısı ile Cumartesi günü Adana’da bir cinsel sağlık semineri verdi.
 
Duygular, toplum ve beden
 
TAPV’den Efsun Sertoğlu ve Eylem Karakaya’nın verdiği seminerde cinselliğin ne olduğu sorusu üzerinden cinsellikle ilgili tabular ve cinsel sağlık ele alındı.
 
Cinsellik hakkında yapılan grup çalışması ile cinsellik ve duygular, cinsellik ve toplum, cinsellik ve beden üzerine yoğun bir tartışma yapıldı.
 
Seminerde dikkat çekilen noktalardan bazıları şunlar oldu:
 
Cinsellik iki kişi/partnerler arasında değildir ya da sadece anal-vajinal bir ilişki biçimi de değildir. Mastürbasyon ve farklı eylemler de bir cinselliktir. Cinsellik sadece cinsel organlar ile sınırlı kalan bir durum değildir, tüm beden bu sürece dâhil olur. Eller cinsellikte en çok kullanılan ve zevk veren organlardan biridir. Hormonlar, jest ve mimikler, dudaklar, ayaklar, dil, beynimiz ve kalbimiz de bu süreçte kullanılır.
 
Ayıp ya da iğrenç değil!
 
Toplumun cinselliği ayıp görmesi, iğrenç bulması, namus kavramı, LGBTİ (lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks) ilişkiler, toplumsal cinsiyet eşitsizliği gibi konular üzerinde bilgilendirici tartışmalar da seminerde dikkat çeken bir diğer bölüm oldu.
 
Cinsel organların yapısı ve bu organların nasıl çalıştığı hakkında doğru bilinen yanlışlar üzerinde duruldu. Daha sonra ise cinsel birliktelikler, cinsel davranışlar, güvenli cinsellik ve cinsel sağlık konuşuldu.
 
Seminerde hymen (vajinal doku) olarak adlandırılan, halk arasındaki adı "kızlık zarı" olan dokunun yapısına değinildi. Bu yapının bekâret kavramı ile ilişkilendirilmesi ve kızlık zarı dikimi denilen operasyonlar anlatıldı. Aslında kızlık zarı yırtılması denilen şeyin söz konusu olmadığına ve kızlık zarı dikimi denen operasyonun da bir yalandan ibaret olduğuna dikkat çekildi. Yapılan uygulamanın, doktorların vajinal doku üzerinde attığı bir dikişten sonra tekrar bir kanamanın sağlanmasından ibaret olduğu vurgulandı.
 
Güvenli Cinsellik
 
Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunma yöntemleri üzerinden durulurken en çok vurgulanan şey cinsel birlikteliklerde prezervatif kullanılması oldu. Anal, vajinal birlikteliklerin yanı sıra oral birliktelikler için de prezervatif kullanılması gerektiğinin altı çizildi. Bunun yanı sıra cinsel organlarının temizliği ve bakımı konusunda da bilgilendirme yapıldı.
 
Seminerin ardından katılımcılara broşür ve kitapçıklar dağıtıldı. 

Etiketler: insan hakları, sağlık
nefret