27/08/2010 | Yazar: KAOS GL

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Beyoğlu Tarlabaşı’nda dönüşümün fiili olarak başladığını açıkladı.

Tarlabaşı'nda Tahliye ve Sökümler Başladı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Beyoğlu Tarlabaşı’nda dönüşümün fiili olarak başladığını açıkladı. Başkan Demircan, “Tarlabaşı projesinde tahliyeler ve sökümlere başlandı. Şu anda tescilli olmayan dört binanın sökümü yapılıyor” dedi.
 
Demircan’ın verdiği bilgiye göre: ‘Tarlabaşı’yla ilgili projenin, proje aşaması çalışmaları zaten üç yıldan beri sürüyordu. Şimdi, fiili olarak da harekete geçildi. Söküme başlandı.

Tarlabaşı’nda 5 bin bina bulunuyor. Projeyle bunların yıkılmak üzere olan, neredeyse terk edilmiş, betonarme veya vasıfsız olan yüzde 5’i yenilenecek. Yıkım ve yenilemenin ardından gelecek rüzgârla bölgenin kendi kendini yenilemesi bekleniyor.’ 

‘Yüzde 70 evet dedi’ 
Beyoğlu Belediye Başkanı, projeyi hak sahiplerinin yüzde 70’inin olurunu alarak yürüttüklerini söyledi: 

“Tarlabaşı’nda 5 bine yakın bina var. Biz yüzde 5’lik kısmı oluşturan 278 binayla ilgileniyoruz. Terk edilmiş, yaşam yoğunluğunun minimumda olduğu, her an çökmeye hazır 278 binayı özellikle seçtik. Biz burayı çözersek, bundan sonrası kendiliğinden bir ivmeyle bir heyecanla döner. Bu alanda yaklaşık 500 mülk sahibi var. Ancak 278 binanın yüzde 70’i boş. Geriye kalan yüzde 30’un bir bölümü de ticaret erbabına ait. Mülk sahiplerinin yüzde 70’iyle anlaştık, anlaşmaya varılmayan yüzde 30’a da kamulaştırma davası açıldı. Mülk sahipleriyle kat karşılığı anlaşma ya da satın alma şeklinde anlaşanlar var. Amacımız yüzde 100’ü anlaşsın. Bazı binalar var tamamı kaldırılacak. Sökülmesi gereken tarihi vasfı olmayan, tamamen dokusu bozulmuş ve betonarme binalar var. Anıtlar Kurulu nasıl karar vermişse o şekilde olacak.” 

Gökdelen istiyorlar! 
Peki ya itirazlar? Haklarının gasp edildiğini söyleyen İstanbul Tarlabaşı Mülk Sahipleri ve Kiracıları Kalkındırma ve Sosyal Yardımlaşma Derneği’nin projenin durdurulması için UNESCO’ya başvurmuştu.
 
Derneğin yedi yöneticisinden dördünün kendileriyle anlaştığını öne süren Demircan ise “Geri kalanları kamuoyu önünde bu işi sanki ‘kültür mirasına yönelik bir duyarlılık’ gibi takdim ediyor. Oysa kapalı kapılar ardında bizden gökdelen dikmemizi talep ediyorlar” iddiasında bulundu.
 
Tarlabaşı Mülk Sahipleri ve Kiracıları Kalkındırma ve Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı Ahmet Gün ise Demircan’ın ‘kapalı kapılar ardında gökdelen pazarlğı’ iddiasına ateş püskürdü. Demircan’ın ‘Anlaştık’ dediği üyelerin, dernekten ayrılmış eski üyeler olduğunu söyleyen Gün, mülkiyet haklarının belediye eliyle gasp edildiğini düşünüyor:
 
“Bizim tapulu malımızı satmışlar, ihaleye çıkarmışlar. Onlar (belediye) hırsız. Bize izin verin, biz (evleri) yenileyelim dedik, olmaz dediler. Yasa ‘Hak sahibiyle uzlaşın’ diyor, onlar bizle uzlaşmadan ihaleye veriyor. Beş katlı binama 148 bin TL para veriyorlar. Bu paraya Karacaahmet’ten mezar bile alamazsın; orada beş yıldızlı otel yapacaklar, alışveriş merkezi, ticaret merkezi yapılacak... İçişleri Bakanlı’ğından 100 kişiye suç duyurusu yaptık. Hâlâ ses seda yok. Bu ülkenin hukukuna güvenmiyorum. Avrupa İnsan Hakları Mahkeme’sine (AİHM) de gideceğiz. Devlet, Ahmet Çalık’ı zengin etmek adına tazminat ödeyecek.”
 
Tarlabaşı, 20 Şubat 2006 tarihinde ‘yenileme alanı’ ilan edildi. İhaleyi 16 Mart 2007’de Çalık Grubu’ndan GAP İnşaat aldı.


Etiketler: yaşam, gezi/mekan
İstihdam