20/06/2008 | Yazar: Anıl Üver

Tayland’da transeksüellere özel tuvalet Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Tayland'da bir lisede, travesti ve transeksüel öğrenciler için özel tuvaletler yapıldı. Tuvaletlerin kapısına, mavi ve kırmızı renkte, üstü erkek altı kadın figürler kondu.

PBS haber ajansının haberine göre Kuzeydoğu Tayland'da bir lisede, travesti ve transeksüel öğrencilere özel tuvaletler yapıldı. Tuvaletlerin kapısı yarısı kadın ve kırmızı, diğer yarısı erkek ve mavi renkte bir figür ile işaretlendi.



2600 öğrencisinden 200'den fazlasının travesti ve transeksüel olduğu için bu tuvaletleri yaptıklarını açıklayan okul müdürü Sitisak Sumontha "Öğrencilerimiz huzur içinde, izlendikleri duygusundan uzak, alay edilmek ve tacize uğramak korkusu olmadan tuvalete gidebilmek istiyorlar" dedi.

Transeksüel öğrencilerden Vichai Sangsakul Tayland "Buna çok sevindim. Kadınlar tuvaletine gitmek pek doğru görünmüyor. Diğer insanlar ne düşünürler?" yorumunu yaptı.

Eğitim bakanından destek

Olay hükümetten de destek gördü ve Eğitim Bakanı Boonlue Prasertsopar, bakanlığın üniversitelerdeki travesti ve transeksüel öğrencilerin sayısını araştıracağını açıkladı. Prasertsopar, "Eğer bir üniversitede çok sayıda travesti ve transeksüel öğrenci varsa ve bu bir problem oluyorsa, buralarda da onlar için tuvaletler ve yurtlar yapmayı düşünmemiz gerekebilir" yorumunu yaptı.

Şehirde transeksüel görünürlüğü yüksek

Kırsal alanların daha tutucu olmasına karşın, Tayland'ın başkenti Bangkok'ta travesti ve transeksüellerin televizyon dizilerinde görünmesi olağan sayılıyor. Ülkede ayrıca travesti ve transeksüellere yönelik güzellik yarışmaları düzenleniyor.

Meraklısına: 2003 yılında Chiang Mai'nin kuzeyindeki bir eyalette 1500 öğrencisi olan bir teknik kolej, 15 transeksüel öğrencisi için ‘Pembe Nilüfer’ adlı bir tuvalet yapmıştı.


Etiketler: insan hakları, eğitim
nefret