03/12/2018 | Yazar: Aslı Alpar

Tayvan 24 Kasım’da yapılan referandumda eşit evliliğe ‘hayır’ dedi.

Tayvan eşitliği oylamadı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Tayvan 24 Kasım’da yapılan referandumda eşit evliliğe ‘hayır’ dedi.

Fotoğraf: Tyrone Siu / Reuters

Tayvan 24 Kasım’da yapılan referandumda eşit evliliğe ‘hayır’ dedi.

Tayvanlılar, 24 Kasım Cumartesi günü 10 ayrı referandum sorusunu yanıtlamak için sandığa gitti. Referandum soruları içinde 2 kanun maddesi de evlilik eşitliğinin yasalaşmasına yönelikti. Ancak Tayvan halkı oyunu eşitlikten yana kullanmadı.

Neden referanduma gidildi?

Tayvan’da eşit evlilik hakkı ülkenin ilk kadın cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen’in 2016’daki seçim kampanyası vaatlerinden biriydi. Ardından iktidar partisi Demokratik İlerici Parti (DPP) mevcut Medeni Kanun’da değişiklik yaparak evlilik eşitliğinin önünü açacak bir kanun teklifi üzerinde çalışmaya başladı.

Bu yasa teklifi asıl olarak Medeni Kanun’daki sözcüklerin değiştirilmesini hedefliyordu. Özellikle 972 No’lu maddede geçen evlenecek ‘kadın ve erkek’ kelimeleri yerine “çiftler veya iki taraf” şeklinde cinsiyet ayrımı gözetmeyen ibareler kullanılacak ve böylece eşit evliliğin önü açılacaktı.

Benzer şekilde Anayasa Mahkemesi de mayıs ayında evlilik eşitliğinin yasalaşabileceğine hükmetmiş, gerekli düzenlemenin hayata geçirilmesi için iktidara 2 yıl süre tanımıştı. Ancak homofobik gruplar mahkeme kararına karşı çıkarak referandum çağrısı başlattı. LGBTİ+ hak savunucuları referandumu bir engel olarak görüyordu.

Bundan sonra ne olacak?

Hükümet evlilik eşitliğine dair gelinen noktada ısrarcı. Referandum sonucuna göre evliliğe dair mevcut yasanın korunacağı ancak eşcinsel birlikteliklerin haklarını korumak için yeni bir yasa çıkarılacağı konuşuluyor.

İlgili haber:

Tayvan, evlilik eşitliğini yasallaştırmaya hazırlanıyor

Evlilik eşitliği Tayvan’da yasalaşıyor

Tayvan evlilik eşitliğini yasallaştıracak mı?

Tayvan Pride: “Hikâyeni Anlat, Oylar Eşitliğe

Tayvan’da eşit evlilik için 100 bin kişi yürüdü

 


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam