04/01/2017 | Yazar: Yıldız Tar

Tayvan’da homofobik ‘onarım terapisi’ uygulamasını yasaklayan taslak hazırlandı.

Tayvan, ‘onarım terapisi’ni yasaklamaya hazırlanıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Tayvan’da homofobik ‘onarım terapisi’ uygulamasını yasaklayan taslak hazırlandı. Taslak geçerse Tayvan, Malta’nın ardından bilimdışı ‘onarım terapisi’ uygulamasını yasaklayan ülkelerden biri olacak.

Tayvan Sağlık Bakanlığı eşcinselliğin “tedavi edilebilir bir durum” olduğunu öne süren bilimdışı ‘onarım terapisi’ uygulamasını yasaklayan bir yönetmelik taslağı hazırladı.

Yönetmelik, ‘onarım terapisi’ olarak bilinen psikolojik işkence yönteminin yasaklanmasını öngörüyor. ‘Onarım terapisi’ küresel sağlık örgütleri tarafından da kişinin ruhsal ve fiziksel sağlığına zararlı bulunuyor.

Hükümet, Bakanlığın hazırladığı taslağı 30 gün boyunca kamuoyu ile tartışacak. Ardından yasaklanıp yasaklanmayacağına karar verecek.

Eğer Tayvan uygulamayı yasaklarsa, Avrupa’da ilk kez ‘onarım terapisini’ yasaklayan Malta’ya katılacak. Malta’da kabul edilen yasağa göre bir kişi diğerinin cinsel yönelimini değiştirmeye, baskılamaya ya da ortadan kaldırmaya yeltenirse 1.000 ile 5.000 Euro arasında para cezası ya da beş aya kadar hapis cezası alıyor.

Tayvan’da geçtiğimiz günlerde evlilik eşitliği tasarısı da tartışılmaya başlandı. Tasarı yasalaşırsa, evliliğin bir “erkek ve kadın” arasında gerçekleştiği ifadesi yerine “iki insan arasında” ifadesi gelecek.

‘Onarım terapisi’ nedir?

Amerikan Psikiyatri Derneği 1973’te eşcinsellik terimini ruhsal ve duygusal bozukluklar listesinden çıkardı. 1975’te de Amerikan Psikoloji Derneği de bunu destekleyen kararlar aldı. Her iki dernek de eşcinsellik ile hastalık ilişkilendirilmesini sonlandırmak amacıyla ruh sağlığı uzmanlarını uyardı. Bu karar yapılan yeni araştırmalarla her iki kurum tarafından tekrar onaylandı.

“Onarım terapisi” taraftarları kişilerin cinsel yönelimlerinin terapiyle ve çoğu zaman dinsel çabalarla değişebileceğini iddia ediyor. Terapi, bilimsel hiçbir gerçekliği olmayan ‘eşcinselliğin hastalık olduğu’ mitine dayanıyor.

Dünya genelinde birçok sağlık örgütü “onarım terapilerini” reddediyor ve bu uygulamaların ciddi fiziksel ve psikolojik hasara yol açtığını söylüyor.

Dünyanın birçok yerinde ‘onarım terapisi’ adı altında LGBT’ler fiziksel şiddet, taciz, cinsel istismar ve tecavüzlere maruz kalıyor.

İlgili haberler:

ABD’de ‘onarım terapilerini’ durdurma çağrısı

Mahkeme: “Eşcinselliği tedavi ediyoruz” iddiası tüketiciyi kandırıyor

Ruh sağlığı çalışanlarından homofobik yayınlara karşı mücadele çağrısı

Dünya Psikiyatri Birliği: ‘Onarım terapileri’ topluma zarar veriyor


Etiketler: yaşam, dünyadan
nefret