09/07/2019 | Yazar: Kaos GL

Aşırı sağdan gelen şiddet tehditleri sebebiyle iptal edilen Tiflis Onur Yürüyüşü, 8 Temmuz’da “Haysiyet Yürüyüşü” adıyla gerçekleşti.

Tehditlerin ardından Tiflis’in ilk Onur Yürüyüşü Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Aşırı sağdan gelen şiddet tehditleri sebebiyle iptal edilen Tiflis Onur Yürüyüşü, 8 Temmuz’da “Haysiyet Yürüyüşü” adıyla gerçekleşti.

Tiflis Onur yürüyüşünün 18-23 Haziran tarihleri arasında yapılması planlanmıştı ancak muhafazakar ve dindar gruplardan oldukça fazla tehdit aldı.

Reuters’in hazırladığı habere göre bir grup hak savunucusu, içişleri bakanlığı önünde yarım saat süren bir eylem gerçekleştirdi. Eylemin organizatörlerinden Giorgi Tabagari gösterinin etkileri hakkında oldukça olumlu görüşlere sahip.

Tabagari, Reuters’e şunları söyledi: “Görünürlük önemli. Bu seneki Onur Yürüyüşü’nün geçtiğimiz dört ayda gerçekleştirdikleri oldukça önemli ve bu ülkedeki LGBT+ haklarına yönelik söylemi tümden değiştirecek nitelikte.”

Tabagari eylemin iptal edilmesinden sonra başka bir tarihe almayı planladıklarını ancak konuyla ilgili detayların medyaya sızdığını ve LGBT+ eylemcileri tekrar riske attığını söyledi. Yapılan küçük çaplı eylemle ilgili olarak ise: “Karşıt eylemler gerçekleşmemiş olsaydı, normal şartlar altında bu eyleme gelen çok daha fazla kişi olurdu. Yapılan karşıt eylemler sokağa çıkan insan sayısı bakımından pek çok şeyi değiştirdi ancak ne vermek istediğimiz mesajı, ne eylemin ruhunu, ne de görünürlüğümüzü etkiledi” dedi.

Ortodoks Kilisesi, Onur Yürüyüşü hakkında “Kabul edilemez” demişti

Onur Yürüyüşü çalışmaları planlanan şekilde devam ederken Gürcistan Ortodoks Kilisesi, Gürcistan hükümetinin etkinliği engellemesini talep eden bir açıklama yayınladı.

Kilise, Tiflis Onur yürüyüşünün “kesinlikle kabul edilemez” olduğunu ve “kaos ve çatışmayı” provoke ettiğini söyledi.

Kilisenin açıklamasından bir kesit şu şekilde: “LGBT insanların içinde bulunduğu yaşam biçimi sodom günahıdır ve Hıristiyan diniyle olduğu gibi diğer geleneksel dinlerle ve genel ahlaki değerlerle de çelişmektedir.”

Gürcistan’ın aşırı muhafazakar milyoneri Levan Vasadze de, Onur Yürüyüşü’nün gerçekleşmesi halinde, eylemcilerin ellerini kemerlerle bağlayıp, götürecek “timler” kuracağını söylemişti.

Pink News'in bu haberi Yiğit E. Korkmaz tarafından kaosGL.org için Türkçe'ye çevrilmiştir.


Etiketler: insan hakları
İstihdam