13/12/2019 | Yazar: Kaos GL

Türkiye İnsan Hakları Eşitlik Kurumu’nun trans kadınları kabul etmeyen otelin ayrımcılık yasağını ihlal etmediğine dair verdiği kararı İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

TİHEK’in hukuksuz kararına iptal Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Türkiye İnsan Hakları Eşitlik Kurumu’nun (TİHEK) trans kadınları kabul etmeyen otelin ayrımcılık yasağını ihlal etmediğine dair verdiği kararı İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Pembe Hayat, 10 Ağustos’ta konaklamak üzere geldikleri Ankara Cinnah Hotel tarafından geri çevrilen iki trans kadının yaşadığı ayrımcılığı TİHEK’e taşıdı. Derneğin yaşanılan olayın “Eşitlik İlkesi ve Ayrımcılık Yasağı” kapsamında bir suç oluşturduğunu belirterek yaptığı başvurusuna TİHEK’ten ret geldi.

TİHEK’in “Cinsel kimlik ayrımcılık temeli sayılamaz” ifadesi ile gerekçelendirdiği kararı aynı zamanda yetki yönünden hukuka aykırı öğeler de barındırıyordu. TİHEK’in kararı kurul onayından geçerek almaması, karara başkan adına başkan yardımcısının imza atması ve karara incelenemezlik çıkarması nedeniyle yetki yönünden hukuka aykırılığı nedeniyle Pembe Hayat kararın iptali için İdare Mahkemesi’ne başvurdu.

İdare Mahkemesi, TİHEK’in kararını, ‘hukuka uygun olmadığı ve aynı zamanda da cinsiyet kimliği temelli ayrımcılığın, ayrımcılık kategorisinde değerlendirilmesi gerektiği” gerekçesi ile iptal etti.

“Bu karar bizim için yeterli değil”

PembeHayat.org’a kararı değerlendiren derneğin Avukatı Emrah Şahin “cinsiyet kimliği” nedeniyle ayrımcılığa uğramış müvekkilin başvurusunu reddeden TİHEK’in kendisinin ayrımcılık yaptığını belirtti. Av. Şahin idare Mahkemesi’nin iptal kararı için şunları söyledi:

“Nitekim mahkeme de bizi haklı buldu ve TİHEK’in bu hukuka aykırı kararını iptal etti. Ancak bu karar bizim için yeterli değil, bundan sonraki aşamada karar kesinleştiğinde başvurumuz TİHEK tarafından oluşturulacak bir kurul veya daire tarafından incelenip gerekçeli bir şekilde karara bağlanacak ve bu kararda “cinsiyet kimliği” ayrımcılık kategorisinde değildir denilerek yine red kararı çıkarsa bu karara karşı da dava yoluna başvuracağız.”

Ne olmuştu?

İki trans kadın 10 Ağustos Cuma günü konaklamak üzere geldikleri Ankara Cinnah Hotel tarafından geri çevrildi.

Önceden rezervasyon yaptırdığı halde konaklamak üzere geldiği otele alınmayan trans kadınlar yaşadıklarını kaosGL.org’a şöyle anlattı:

“10 Ağustos’tan önce Cinnah Hotel’i ziyaret edip ve konaklamak istediğim gün için odanın uygun olup olmadığını sormuştum. Resepsiyonda çalışan kişiler istediğim tarihte odanın dolu olduğunu, gelecek günlerdeki rezervasyonları ise göremediklerini söylemişti. Bunun üzerine bir başka arkadaşımdan oteli arayıp istediğim odanın istediğim tarihte uygun olup olmadığını sormasını rica etmiştim. Otel çalışanları bana söylediklerinin aksine arayan arkadaşıma odanın uygun olduğunu söyleyince ben de oteli yeniden arayarak kimlik ismimle, istediğim odayı ayırttım. Otele konaklamak üzere gitmeden önce de rezervasyonumu 2 defa kontrol ettirdim. Otele gittiğimde ise her şey yeniden başa sardı. Üç ayrı çalışanla görüştüm üçü de farklı yalanlar söyledi. Otel çalışanlarından biri bana ayrılan odanın yeni gelen bir balayı çiftine bir diğeri de günler önceden rezervasyon yaptıran başka birine verildiğini söyledi… Ben de parasını ödeyeceğim ve bir hafta önceden rezervasyon yaptırdığım odada kalmak istediğimi belirttim ancak odayı veremeyeceklerini söylediler.”

 

 


Etiketler: insan hakları
nefret