06/07/2013 | Yazar: Esra Ar

Oscar ödüllü sanatçı Tilda Swinton Moskova’nın en ünlü yapıtı Kremlin’in önünde LGBT bayrağını açtı! Swinton, LGBT haklarının son dönemde hükümet tarafından gittikçe kısıtlandığı ülkede duruşunu sergiledi.

Tilda Swinton Gökkuşağı Bayrağını Rus LGBT’ler İçin Açtı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Oscar ödüllü sanatçı Tilda Swinton Moskova’nın en ünlü yapıtı Kremlin’in önünde LGBT bayrağını açtı! Swinton, LGBT haklarının son dönemde hükümet tarafından gittikçe kısıtlandığı ülkede duruşunu sergiledi.
                                             
Başarılı oyuncu Tilda Swinton, Haziran ayında Gezi eylemlerine verdiği destekle gazetelerde yer almıştı. İstanbul’da polisin halka şiddetle saldırdığını beyan eden bir kağıtla poz veren oyuncu, bu sefer ise Rusya’daki LGBT hakları için poz verdi.
 
Tilda Swinton, LGBT haklarına verdiği desteği başkent Moskova’nın sembolik yapısı Kremlin’in önünde gökkuşağı bayrağı açarak gösterdi. Yaptığı açıklamada Swinton ‘Dayanışma içinde. Rusya’dan sevgilerle,’ dedi. Swinton’un temsilcisi Christian Hodell, bu fotoğrafı internet üzerinden yayarak ‘Lütfen bu mesajı paylaşın’ çağrısında bulundu.
 
Rusya’da LGBT’leri Zor Zamanlar Bekliyor
2007 yılı Akademi Ödülleri’ndeki başarısının yanı sıra eşcinsellik temasını ele alan birçok filmde beğeni toplayan Swinton, bayrağını Rus hükümetinin LGBT haklarına ciddi sınırlamalar getirdiği bir zamanda açtı.
 
2012 yılında Rusya üst mahkemesi başkentte en az 100 yıl boyunca LGBT onur yürüyüşünün yapılamayacağını açıklamıştı.
 
Bu hafta ise başbakan Vladimir Putin, yabancı uyruklu ve evli olan veya ülkesinde eşcinsel evliliğe izin verilen ama evli olmayan eşcinsel çiftlere evlat edinmeyi yasaklayan yasayı imzaladı. Putin ayrıca ‘geleneksel olmayan cinsel ilişkilerin propagandasını’ yasaklayarak Rusya’da homofobiyi yasal hale getirdi.
 
Bu yeni yasa düzenlemelerini protesto etmek için 29 Haziran’da büyük bir grup, mahkemeden izin alarak başkentte toplanıp yürüyüş yaptı. Ancak eylemin birinci saatinde eşcinsel karşıtı gruplar yürüyen topluluğa saldırdı. Grupları ayıran polisin birçok protestocuya karşı şiddet kullandığı ve 16 protestocunun gözaltına alındığı kaydedildi.
 
Swinton’ın 5 Temmuz’da gerçekleştirdiği bu duruşun, faaliyetlerini Rusça sürdüren Amerikalı LGBT derneği RUSA LGBT’nin 4 Temmuz’da yaptığı 2014 Olimpiyatları’na ilişkin açıklamasının hemen ardından gerçekleşmesi dikkat çekti.
 
RUSA LGBT, 2014 Şubat ayında Sochi şehrinde gerçekleşecek olan Olimpiyatlar’ın yabancı eşcinsel atletler için riskli olacağını öne sürdü. ‘Eşcinsel ilişkilerin propogandasını’ yasaklayan hükümetin yasasına göre, gey bir atletin gökkuşağı bayrağı taşıması hatta yabancı basınla olan bir röportajında gey olduğunu söylemesi ‘propoganda yapma’ suçundan dolayı tutuklanmaya, 15 gün hapse, sınırdışı edilmeye veya 3000 dolara kadar çıkan para cezasına çarptırılmaya yol açabilir.
 

Rusya’daki yasalara getirilen bu yenilikler tüm Rus LGBT eylemcileri ayağa kaldırdı. Değişik ülkelerdeki siyasi grupların endişesi üzerine Avrupa Parlamentosu bu yeni yasaları kınadığını açıkladı. AP Parlamenteri Michael Cashman da ‘Putin ve diğerlerinin nefret söylemi eşcinsellerin barbarca öldürülmesine sebep olmuştur.’ dedi. 


Etiketler: yaşam
nefret