06/04/2020 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL’den Yıldız Tar Türk Tıp Öğrencileri Birliği Pamukkale yerelinin webinarında cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine ilişkin soruları yanıtladı.

Tıp öğrencileri cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği webinarında buluştu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisi nedeniyle alınan önlemler kapsamında Kaos GL, bütün etkinliklerini erteledi. KaosGL.org internet gazetesi ve Kaos GL dergisi üzerinden yayın hayatını sürdüren derneğin danışmanlık faaliyetleri de devam ediyor. Dernek, pandemi nedeniyle etkinliklerini ise internet üzerinden sürdürüyor.

Türk Tıp Öğrencileri Birliği (TURKMSIC) Pamukkale yereli, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği webinarı düzenledi. 3 Nisan Cuma günü yapılan webinarda Kaos GL Medya ve İletişim Program Koordinatörü Yıldız Tar, 20 tıp öğrencisinin sorularını yanıtladı.

Yıldız Tar; cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve ifadesine ilişkin temel kavramları açıkladı. LGBTİ+’ların temel hak ve özgürlüklerinin nasıl ihlal edildiğini tarihsel bir perspektifle aktaran Tar; tıp öğrencilerinin anayasada eşitlikten sağlık hakkına erişime, “onarım terapisinden” trans geçiş sürecinde sağlıkçıların rolüne çok sayıda soruyu interaktif şekilde yanıtladı.

“Onarım terapisi” işkencesi

Yıldız Tar, gelen bir soru üzerine “onarım terapisine” değindi. Onarım terapisi denilen uygulamanın bir işkence olduğunu vurgulayan Tar, “‘Onarım terapileri’ heteroseksüelliği tercih edilmesi gereken bir yönelim olarak göstererek ona teşvik etmek amacıyla bireyin cinsel kimlik ifadesini değiştirmeye yönelik müdahalelerdir. Bu müdahaleler, cinsel kimliklerin patolojik olduğu yönündeki yanlış önerme ile sağlanmaktadır. Dahası, ‘onarım terapileri’nin, gençlik döneminde ruh sağlığının kötü yönde etkilenmesine yol açtığına dair kanıtlar bulunuyor” dedi.

Tar, belirli bir cinsel yönelimin, cinsiyet kimliği ya da cinsiyet ifadesinin sağlıksız olduğu varsayımının temelden hatalı olduğunu belirterek; “Bu bilimsel olarak şarlatanlık; insan hakları açısından ise işkencedir” dedi.

Sorular

Tar’ın yanıtladığı sorulardan bazıları şöyleydi:

*Cinsel kimlik, cinsel yönelim ve toplumsal cinsiyet kavramlarından bahsedebilir misiniz

Daha önce kısaltması LGBTIQA+ iken şu an LGBTIQ+ şeklinde, bu değişikliğe neden gidildi?

*Anayasanın eşitlik maddesinde LGBTİQ+ bireyleri kapsayıcı bir madde yok ve bu durum LGBTİQ+ bireylerin eşit yurttaşlar olarak tanımlanmamalarına yol açıyor bu durum hakkında ne düşünüyorsunuz?

*LGBTİQ+ bireylerin Türkiye'de halkın içerisinde sosyal yaşamları (hayat akışları) nasıl? Kirada yaşadıkları evde olsun, bakkal market olsun bu gibi yerlerde nasıl karşılanıyor? İş imkanı sağlanıyor mu?

*Sağlık hizmetlerinden yararlanırken ne gibi sorunlarla karşılaşıyorsunuz?

*Biseksüel ve panseksüel kavramları arasındaki farktan bahsedebilir misiniz?

*Sizce terapiler cinsel yönelimi değiştirebilir mi? Sözde "değişim teorileri" hakkında ne söylemek istersiniz?

*Queer kavramının gerekliliği nedir? Kaç yıllık LGBT politikalarını yıkıp daha geniş bir kapsama almaya çalışmak LGBT’yi zedelemez mi?

*LGBTIQ+ bireyler sağlık alanında nasıl sıkıntılarla karşılaşıyorlar?


Etiketler: insan hakları, sağlık, sağlık hakkı
İstihdam