04/03/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

ABD’de doktorlar HIV+ doğan bir bebeği iyileştirerek tıp alanında tarihî bir başarıya imza attılar.

Tıpta Bir İlk: HIV Pozitif Bir Bebek Tedavi Edildi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
ABD’de doktorlar HIV+ doğan bir bebeği iyileştirerek tıp alanında tarihî bir başarıya imza attılar. Bir yıldır herhangi bir ilaç desteği almayan iki buçuk yaşındaki bebeğin beklenen yaşam süresi normal ve doktorlara göre başkalarına enfeksiyon bulaştırma ihtimali neredeyse yok.  
 
Tedavi edilen bebek 2010 yılında Amerika’nın Mississippi eyaletinde erken doğumla dünyaya geldi. Bebeğin annesi hamilelik sırasında herhangi bir tıbbî yardım almadı ve HIV+ olduğunu bilmiyordu. Bebeğin HIV+ olabileceği yönündeki ilk testlerin hemen ardından tedavi başladı. Antiretroviral ilaçların kullanılmasının ardından virüs seviyesi hızla düşerek bir ay sonrasında neredeyse tespit edilemez bir noktaya geldi.  
 
Tıpçılar ve bilim insanları tedavinin nasıl etkili olduğuna dair kesin bir fikre sahip değillerse de sürpriz başarı yeni doğanlarda virüsü yok etmek için yeni bir terapi yöntemi olabileceği ümitlerini kuvvetlendirdi.
 
Johns Hopkins Çocuk Merkezi’nde yardımcı profesör Dr. Deborah Persaud, tedavinin sonuçlarını dün gerçekleşen Retrovirüsler ve Fırsatçı Enfeksiyonlar Konferansı’nda sundu ve şunları söyledi: “Bu vakayı tekrar edebilirsek HIV enfeksiyonlarını tedavi edebileceğimizin kanıtı olacak.”
 
Tedavi edilen ilk HIV+ kişi, tıp literatürüne “Berlin Hastası” adıyla geçen Timothy Brown’dı. Lösemi hastası olan orta yaşlı adama, genetik olarak HIV’e dirençli birinden kemik iliği nakli yapıldı.    

Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam