13/11/2019 | Yazar: Damla Umut Uzun

Arnavutluk’un başkenti Tiran’da yaşayan evsiz trans kadın Anxhela beş kişinin saldırısına uğradı.

Tiran’da yaşayan evsiz trans kadın saldırıya uğradı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

UYARI: Bu haber şiddete ilişkindir. Detaylara girilmese de yaşananlar aktarılmaktadır. İçerik daha önce şiddete, ayrımcılığa, nefrete uğrayan ya da şahit olan kişiler için o anları tetikleyebilir, travmatik etkiler yaratabilir. Böyle bir durumda size destek olabileceğini düşündüğünüz ruh sağlığı uzmanına ulaşabilir, şehrinizdeki LGBTİ+ oluşumu ile bağlantıya geçebilir veya destek için danisma@kaosgl.org a mail atabilirsiniz.

12 Kasım Salı günü Arnavutluk’un başkenti Tiran’da yaşayan evsiz trans kadın Anxhela beş kişinin saldırısına uğradı. Arnavutluk Parlamentosu’na yakın bir bölgede bir bankta oturan Anxhela maruz bırakıldığı şiddet sonucu bilincini kaybetti. Ayıldıktan sonra Aleanca’ya (Arnavutluk’ta bulunan bir LGBTİ+ örgütü) kadar yürümeyi başaran Anxhela’ya, dernek çalışanları yardımcı oldu. Çalışanlar ambulansa ve polise haber verdi. Acil servise kaldırılan Anxhela polise ifade verdi.

Arnavutluk’taki LGBTİ+ örgütlerinin ifadelerine göre Anxhela sokakta yaşayan bir trans kadın olduğu için daha önce de birçok kez nefret saldırısına uğramıştı. ERA (Batı Balkanlar ve Türkiye Eşit Haklar Derneği) “Bu durum bizlere barınma hakkının güvenli ve onurlu yaşamak için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlattı” dedi.

Arnavutluk’taki LGBTİ+ hareketi ile Türkiye ve Batı Balkanlar’dan aktivistler, birkaç gün önce Tiran’da 60 LGBTİ+ örgütü buluşturan çatı örgüt ERA’nın yıllık toplantısı ve genel kurulu ve 8 Kasım’da düzenlenen Lezbiyen Onur Yürüyüşü sırasında aktif rol alan Anxhela’nın maruz bırakıldığı bu saldırı karşısında şaşkınlık ve öfkelerini dile getirdi.

ERA: Yeter artık!

ERA, saldırının ardından yayınladığı açıklamada Anxhela’nın hayatta kalması ve kişisel refahı için barınma ve diğer gerekli desteklerin en hızlı şekilde sağlanmasını talep etti.

“LGBTİ+ aktivistlerin ve örgütlerin 10 yılı aşkındır süren çabalarına rağmen, Arnavutluk’taki merkezi ve yerel yönetimler bu konuda gelen talepleri sürekli olarak göz ardı etti. Bu yüzden Anxhela halen bu şekildeki ayrımcılık ve şiddete karşı çok hassas bir durumda.”

“Arnavutluk’taki yetkililerin bu çirkin saldırının faillerini ellerinden gelen en çabuk ve acil şekilde bulmalarını talep ediyoruz.  Bu ne Anxhela’nın ne de trans toplumunun, hükümetin umursamazlığı ile kendilerini yenilmez gören transfobik ve homofobik kişiler tarafından maruz kaldığı ilk saldırı.”  

“Yerel LGBTİ+ örgütleri Tiran Belediye Başkanı Erion Veliaj ile Anxhela’nın ihtiyaçları üzerine atılacak somut adımları konuşmak için bir görüşme talep etti. Biz de Arnavutluk’taki yetkililere sesleniyoruz, barınma hakkı en temel insan haklarından biridir. Yeter artık!”

“Anxhela bu konuda adalete erişene kadar durmayacağız. Faillerin polis tarafından yakalanmasını, Anxhela’nın hayatta kalması ve kişisel refahı için barınma ve diğer gerekli desteklerin en hızlı şekilde sağlanmasını talep ediyoruz.” 


Etiketler: insan hakları
nefret