11/05/2010 | Yazar: Kaos GL

Tiyatro Boyalı Kuş’tan Nora/Nûrê 14 Mayıs 2010 Cuma akşamı Saat 20:00’de Ankara Sanat Tiyatrosu’nda… Tiyatro Boyalı Kuş’un 2009 Ibsen Ödülleri

Tiyatro Boyalı Kuş Nûrê/Işık Oyunu İle Ankara’da Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Tiyatro Boyalı Kuş’tan Nora/Nûrê 14 Mayıs 2010 Cuma akşamı Saat 20:00’de Ankara Sanat Tiyatrosu’nda… Tiyatro Boyalı Kuş’un 2009 Ibsen Ödüllerini kazanan Nora/Nûrê projesi, 3 Mart 2010’da Batman’da hayat buldu. Batman, Diyarbakır, Ağrı/Doğubeyazıt, Kars-Dağpınar, Van’dan sonra Nora/Nûrê 14 Mayıs 2010 Cuma akşamı Saat 20:00’de ANKARA’DA olacak!
 
Yazan: HENRIK IBSEN
Kürtçe Çeviri: AYDIN ORAK
Reji: JALE KARABEKİR
Reji Asistanları: AYDIN ORAK, FERİDE ERALP
Oyuncular: ŞENGÜL ÖZDEMİR, BERİVAN AYAZ, AYDIN ORAK, REMZİ PAMUKÇU,  İSMAİL YILDIZ
Müzik: MURAT HASARI
Kostüm ve Mask Tasarım: KÜBRA ERİŞİR
 
Onuncu yılını kutlayan Tiyatro Boyalı Kuş, ünlü Norveçli yazar Henrik Ibsen’in 1879’da yazdığı kadın özgürleşme hareketiyle özdeşleşmiş “Nora: Bir Bebek Evi” adlı oyununu Kürtçe sahneliyor.
 
2009 Ibsen Ödülleri’ne (Ibsen Awards) layık görülen bu proje, sahnelemede klasik ile çağdaş, doğu ile batı, geleneksel ile modern arasındaki gelgite meydan okuyor.
 
Bir dengbej hikayesi olan Nurê ile Norveçli Nora’nın hikayesindeki benzerlikler, Ibsen’in oyununa evrensel bir boyut katıyor. ‘Işık’ anlamına gelen Nurê, Nora karakterlerinin hikayesi tiyatro spotlarıyla aydınlanıyor ve seyirciye tüm kadınların ‘ortak’ hikayesini anlatıyor.
 
Tiyatro Boyalı Kuş’un Nora/Nurê adlı oyunu çağdaş feminist bir yorum. Nora’ya bir eş, anne, kadın olarak yüklenen tüm toplumsal rolleri görünür kılan yorum, Nora’nın çeşitli maskelerini de gözler önüne seriyor. Nora son sahnede, evcilik oyununun oynandığı evinin kapısını kapatıp giderken, tüm maskelerini de sahnede bırakıyor, kendini bulmak adına…
 
‘Namus’, ‘şeref’, ‘onur’ kavramlarını da eleştiren Tiyatro Boyalı Kuş’un Nora yorumunda: Torvald’ın, “Hiçbir erkek bir kadın için onurunu feda edemez” sözlerine karşılık; Nora’nın “Yüzlerce, binlerce kadın bunu her gün yapıyor.” demesiyle kadın erkek eşitsizliğine işaret eden Ibsen’in metnine karşılık; Nurê dengbej hikayesinde de, Saliho Nurê’yi ‘erkek işine karıştığı’, ‘kadın başına erkek toplumuna girdiği’ için onu Ulu Camii önünde öldürüyor.
 
Mayis ayinda 17. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali’nde (18 ve 19 mayıs) Istanbul’da Kadıkoy Haldun Taner Sahnesi’nde sahnelenecek oyun, 8-12 Eylul tarihleri arasında da Norvec’te ‘İbsen’i Okumak ve Sahnelemek’ adli konferans ve 2010 Ibsen Odulleri kapsaminda Ibsen’in dogum yeri Skien şehrinde sergilenecek.
 
BİLET FİYATLARI:
TAM 15 TL
ÖĞRENCİ 10 TL’dir.
Biletleri Ankara Sanat Tiyatrosu Gişesinden temin edebilirsiniz. (tel: 0312 417 76 76)
 
Not: Oyunda Türkçe üstyazı bulunmaktadır.
 


Etiketler: kültür sanat
nefret