27/06/2018 | Yazar: Aslı Alpar

Pembe Hayat’tan Av. Emrah Şahin’e Isparta yerel basınındaki “fuhuş operasyonu” haberini sorduk.

“Topluma nefret yaymak habercilik değildir” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Pembe Hayat’tan Av. Emrah Şahin’e Isparta yerel basınındaki “fuhuş operasyonu” haberini sorduk: “Fuhuş yapmak Türk Ceza Kanunu kapsamında suç olmadığı gibi trans olmak da ahlaksızlık değil. Topluma yanlış bilgilerle sırf okunsun, dikkat çeksin diye nefret yaymak habercilik değildir.”

Bugün Isparta Oluşum gazetesinde yayınlanan “Isparta’da Polisten Fuhuş Operasyonu” başlıklı habere göre, polis, seks işçiliği yaptığı iddia edilen transın evine operasyon düzenledi.

Haber operasyonu, Isparta Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü'ne bağlı Ahlak Bürosu ekiplerinin düzenlediğini belirtiyor ve şöyle devam ediyor: “…travestinin para karşılığında fuhuş yaptığı tespit edildi. Bir süre ev izlemeye alındı. Bir süre sonra ismi açıklanmayan bir erkek eve girdi. Bu sırada ise emniyet operasyon düzenledi. Travesti ile müşteri gözaltına alındı.”

Gözaltına alınan transın kimlik isminin baş harflerinin de yer aldığı haber şöyle devam ediyor: “Travesti ve müşteri işlemlerin ardından serbest bırakıldıkları öğrenildi.”

Isparta Oluşum gazetesinin, translara yönelik önyargı ve ayrımcılığı artıracak haber dili, yasalarda seks işçiliğinin suç olarak düzenlenmediği belirtmiyor. Hem haberi hem de Isparta’da gerçekleşen operasyonu Pembe Hayat Derneği Avukatı Emrah Şahin KaosGL.org’a değerlendirdi.

Bu haberler transfobiyi artırır

Avukat Şahin medyanın ayrımcı dilinin var olan transfobiyi nasıl artırdığına şu cümlelerle dikkat çekiyor:

“Bazı medya kuruluşlarının haber metinlerinde kullandıkları dil ne yazık ki ayrımcı olabiliyor. Trans bireyler zaten toplum nezdinde yeterince ayrımcılığa ve nefret suçlarına maruz kalıyorlar. Bu tarz haberler bunu daha da artırıyor.”

Şahin, seks işçiliğinin suç olmadığını da hatırlatıyor:

”Oysaki fuhuş yapmak Türk Ceza Kanunu kapsamında suç olmadığı gibi trans olmak da ahlaksızlık değil. Ancak söz konusu haber metni bu iki unsuru okuyucularının zihnine suç ve ahlaksızlıkmış gibi pompalamaktan çekinmiyor.”

“Basın etik ve ilkelerine aykırı olan bu ve benzeri haberleri denetleyen yok”

Ayrımcı haber dilinin önüne geçilememesinin sebebini ise şöyle belirtiyor Şahin:

“Basın etik ve ilkelerine aykırı olan bu ve benzeri haberleri denetleyen, yaptırım uygulayan da yok ne yazık ki. Topluma yanlış bilgilerle sırf okunsun, dikkat çeksin diye nefret yaymak habercilik değildir. Habercilik kisvesi altında toplumu ayrıştıran kişi ve kurumların cezalandırılmaması bu haberlerin önüne geçilememesinin de en büyük sebeplerinden.”


Etiketler: medya
İstihdam