11/03/2020 | Yazar: Kaos GL

Türkiye’de yaşayan LGBTİ+ mültecilerin katkılarıyla “Gökkuşağı Sınır Tanımaz” temalı özel bir sayı yayımlayan Kaos GL Dergi’de Donna anlatıyor.

“Toplumda yalnız olmadığımızı hissetmeye ve toplumun içinde yer almaya ihtiyacımız var” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Türkiye’de yaşayan LGBTİ+ mültecilerin katkılarıyla “Gökkuşağı Sınır Tanımaz” temalı özel bir sayı yayımlayan Kaos GL Dergi’de Donna anlatıyor. toplumda-yalniz-olmadigimizi-hissetmeye-ve-toplumun-icinde-yer-almaya-ihtiyacimiz-var-1

Evli ve çocuklu olmak, queer bir aileye sahip olmak nasıl bir his?

Trans lezbiyen ve natrans lezbiyen bir evli çift olarak bu evlilik benim için çok güzel fakat toplum için aynısını söylemek mümkün değil. Böyle bir evliliği kabul etmiyor toplum. Ben ve eşim için bu çok güzel bir şey, bir sorunumuz yok. Çocuklarım için de bir sorun yok, beni ve eşimi biz olarak yani ebeveynleri olarak seviyorlar. Bu konuda diğer çocuklardan elbette farklı hissetmiyorlar.

Diğer LGBTİ çiftlere de önerim evlenmeleri ve çocuk sahibi olmaları yönünde, zira bizim de bir komünite olmaya, dayanışmaya ihtiyacımız var, toplumda yalnız olmadığımızı hissetmeye ihtiyacımız var ve elbette toplumun içinde yer almaya ihtiyacımız var. Hayatta bir amaca, bizi ayakta tutacak şeylere ihtiyacımız var. Amaçsız yaşayamayız.

Irak’taki LGBTİ’ler ve LGBTİ hareketi hakkında neler söylemek istersiniz?

LGBTİ olduğunu beyan eden bir kişi üç aydan daha fazla yaşayamaz Irak’ta. Eğer toplum kişinin LGBTİ olduğunu öğrenirse direk öldürülür. Kabul edilemez. Sokakta sosyalleşemez, sürekli eve kapanmak zorunda kalır. LGBTİler Irak’ta gizlenmek zorunda. Ancak 2-3 aydır bir internet ağı üzerinden yeni yeni sosyalleşmek söz konusu olabiliyor, çok kısıtlı da olsa.

LGBTİ’ler için nasıl bir hayat hayal ediyorsunuz?

Eğer toplumda daha görünür olmayı başarabilirsek kabul de görebiliriz. Ancak Ortadoğu toplumlarında yaşayan insanlar için bu çok güç.

“Gökkuşağı Sınır Tanımaz” özel sayısına ArapçaFarsça ve İngilizce burada yer alan linklerden erişebilirsiniz. 


Etiketler: insan hakları, mülteci
nefret