20/05/2016 | Yazar: Arda Özen

‘Toplumsal Hareketlerde Yeni Yollar’ panelinde dijital hikayelerden sosyal medyaya; dava takibinden Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası’nın LGBTİ hakları politikalarına farklı mücadelelerin deneyimleri paylaşıldı.

“Toplumsal Hareketlerde Yeni Yollar” panelinde dijital hikayelerden sosyal medyaya; dava takibinden Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası’nın LGBTİ hakları politikalarına farklı mücadelelerin deneyimleri paylaşıldı.

Uluslararası Af Örgütü’nün bugün (20 Mayıs) Ankara Holiday Inn Otel’de gerçekleşen “LGBTİ’lere Yönelik Ayrımcılıkla Ortak Mücadele” etkinliğinde toplumsal hareketlerde ve mücadelede yeni yollar ve deneyimler tartışıldı.

İlknur Üstün’ün kolaylaştırıcılığında Hacettepe Üniversitesi’nden Burcu Şimşek, Candan Dumrul, Özgür Mehmet Kütküt ve Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası Genel Başkanı Semen Saygun konuştu.

Baskın ve egemen olmayanın hikayesi: Dijital hikaye

İlk sözü alan Burcu Şimşek dijital hikayeleri anlattı. Dijital hikayelerin kadınların kendi hikayelerini anlatmalarına olanak tanıdığını belirten Şimşek sözlerine şöyle devam etti:

“İnternet üzerindeki her türlü anlatıya dijital hikaye denebilir. Dijital hikaye baskın ve egemen hikayelerin dışında kalan daha küçük hikayelerin anlatılabilmesini sağlıyor. ”

Şimşek, Amargi ve Kaos GL ile yaptıkları dijital hikaye atölyelerinden bahsetti. Katılımcılara atölyelerden çıkan video ve sesleri gösterdi.

“Dava takibi, deneyim biriktirmemiz gereken kolektif bir harekettir”

Konuşmaya Candan Dumrul devam etti. Dumrul, dayanışmada ve mücadelede bir mücadele olarak dava izlemeden bahsetti. “Dava takibi, deneyim biriktirmemiz gereken kolektif bir harekettir” diyen Dumrul, “Ayşe Yılbaş” davasıyla ilk kolektif dava takibi gerçekleştirildiğini belirtti.

Dumrul, feminist dava takibinin politik amacının mahkemenin cinsiyetçi yaklaşımlarının teşhir edilmesi olduğunu söyledi ve ekledi:

“Ankara’daki bir davada devletin üzerine düşün görevlerini yerine getirmemesi üzerine devletten gelen yardımları kabul etmedik. Feminist dava takibi diğer politik avukatlığı yapı bozuma uğrattı. Mahkemelerin kullandıkları kavram ve gerekçelerden seni duyduklarını, sana duyarsız kalamadıklarını görüyorsun. Bunu dava takibi yaparak sağladık.”

Sosyal medyada iyi örnekler

Mehmet Kütküt ise çeşitli sosyal medya eylemleri üzerinden ayrımcılıkla mücadele örneklerini anlattı. Kütküt, “İnternetime Dokunma”, Gezi Parkı direnişi, Onur Yürüyüşü, merdiven boyama eylemleri ve Özgecan Aslan cinayeti sonrası #sendeanlat hashtag kampanyasından bahsetti.

Kütküt konuşmasının devamında dijital habercilikte hiperlinklerin öneminden Ahmet Yıldız üzerinden bahsetti.

Kıbrıs’ın kuzeyinde dayanışma ve gökkuşağının hikayesi

Son konuşması KTÖS Genel Başkanı Semen Saygun ise sendika içerisinde ve sendika politikalarında cinsiyetçilik ve heteroseksizme karşı mücadelelerini anlattı:

“Eğitim-Sen’in kadın eğitimlerine gittikten sonra çok şey değişti. Kadın aktivistlerle harekette değişim için mücadeleye başladık. O dönem Kuir Kıbrıs’ın ve mücadelesinin güçlendirilmesi gerektiğine karar verdik. Her anlamda eylem ve güç birliğine gittik. Yolumuz Kaos GL ile kesişti. İyi ki kesişti. Sık sık Kaos GL ile bir araya gelmeye başladık.

“Kıbrıs’ın kuzeyinde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Platformu’nu kurduktan sonra her şey çığ gibi büyümeye başladı. Yasalarımızda yer alan eşcinsel karşıtı, eşcinselliği suç sayan maddelerin değişmesi için mücadele ettik ve nihayetinde bunu başardık.”

Saygun konuşmasının devamında eşcinselliği suç olarak tanımlayan yasanın değişmesinin yıl dönümünde birçok devlet kurumunun gökkuşağı bayrağı astığını hatırlattı. Bu seneki 17 Mayıs etkinliklerinden bahsetti.

İlgili haber:

Göregenli: Ayrımcılık farklılıkla ilgili değildir!


Etiketler: insan hakları
İstihdam