14/04/2011 | Yazar: Sarphan Uzunoğlu

9 Nisan Cumartesi günü Kanada ,Toronto Downtown'daki Zatoun Gallery'de açılan karma sergi farklı coğrafyalardan sanatçıları ağırladı.

Toronto'dan İnsan Hakları İhlalleri'ne Karşı Orta Doğulu Çığlıklar Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
9 Nisan Cumartesi günü Kanada ,Toronto Downtown'daki Zatoun Gallery'de açılan karma sergi farklı coğrafyalardan sanatçıları ağırladı. Serginin konseptini İran'da İdamlar ve genel olarak İnsan Hakları oluştururken katılımcılar arasında Türkiyeli sanatçı Serpil Odabaşı da vardı.
 
Büyük çoğunluğu İran'dan gelmiş katılımcı sanatçılar, genellikle kötü muamele, cezaevleri ve idamlar üzerine farklı tekniklerde yapılmış resimler sergilediler. İran'daki yaşama hakkı gasplarına, özellikle idamlara dikkat çekmek için düzenlenmiş sergi açılışında Toronto ve York Üniversitesinden, İran comnty'den ve Toronto Kurdish Comnty Center Yönetim Kurulu üyelerinden insanlar bulunurken, 2011 yılının başından beri 86 insanın idam infazının gerçekleştiği İran'a vurgu yapan katılımcıların tümünün ortak talebi İran'da ve dünyanın her yerinde yaşanan İnsan Hakları Gasplarının, yasama hakkı ihlallerinin acilen durdurulması ve bu konuda acilen bir kamuoyu oluşturulması idi.
 
Karma sergiye katılan sanatçılardan, Türkiye'de genellikle insan hakları ihlalleri konusunda yaptığı sergilerle bilinen Odabaşı sergide dört resmiyle yer alırken bir diğer Türkiyeli ressam Nuriye Kılınç da sergide iki resmiyle yer buldu.
 
Sergide resimler dışında İran'da Cezaevlerinde öldürülen tutukluların isim listesinin yanı sıra, Türkiye'de yaşanan "Hayata Dönüş Operasyonu"nda öldürülmüş tutukluların isim listesi de yer aldı.
 
Ressam Serpil Odabaşı'nın "Vatandaş Türkçe Konuş!" serisinden iki işi, " Güvercinlerin Vurulduğu Yerden Geliyorum" ve "iki ters bir düz ' adlı çalışmaları da sergide yer alan Türkiye'ye dair çalışmalar arasındaydı.


Etiketler: kültür sanat
İstihdam