01/03/2013 | Yazar: Evren E. Çakmak

Trakya Üniversitesi’nde Rektör değişikliği ardından öğrencilerin örgütlenme özgürlüğü ‘pazarlıksız’ engelleniyor. Yeni düzenleme ile Felsefe topluluğu Milli Türk Talebe Birliği’nin, Toplum Gönüllüleri topluluğu ise Ak Gençliğin payına düştü. Yönetim başka toplulukların açılmasına ve çalışma yürütmesine izin vermiyor.

Trakya Üniversitesi Artık Gül Suyu Gibi Kokacak Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Trakya Üniversitesi’nde Rektör değişikliği ardından öğrencilerin örgütlenme özgürlüğü “pazarlıksız” engelleniyor. Yeni düzenleme ile Felsefe topluluğu Milli Türk Talebe Birliği’nin, Toplum Gönüllüleri topluluğu ise Ak Gençliğin payına düştü. Yönetim başka toplulukların açılmasına ve çalışma yürütmesine izin vermiyor.

Geçtiğimiz Temmuz  ayında yapılan atamalar ile Trakya Üniversitesi Rektörü olan Prof. Dr. Yener Yörük üniversiteyi “demokratikleştirme” çalışmalarına akademik yılın başlaması ile start verdi. Öğrenci harçlarının kalkması sebebi ile üniversite öz kaynaklarının azalması gerekçe gösterilerek tüm topluluklar kapatıldı.

“Gerekli olanları yeniden açarız” vaatleri ile kapatılan topluluklar öğrenci aktivitelerini kontrol edecek biçimde yeniden kurgulandı. “Aynı amaç” doğrultusunda çalışan topluluklar üniversite yönetimi tarafından birleştirildi. Felsefe topluluğu Milli Türk Talebe Birliği’nin, Toplum Gönüllüleri topluluğu ise Ak Gençliğin payına düştü. Yönetim başka toplulukların açılmasına ve çalışma yürütmesine izin vermiyor.

“Üniversiteli kızlar prezervatif dağıtıyor” gibi söylemlerle muhafazakar çevre ve medyanın yüklendiği Trakya Toplum Gönüllüleri yeni düzenleme ile gurupla hiçbir bağı olmayan farklı bir topluluğa devredildi. Sosyal sorumluluk projeleri yürüten toplulukların bağlandığı bu yeni topluluğun ismi ise “Toplum Gönüllüleri”. Kadroları geçmiş çalışmalara karşı olan muhafazakar çevrelerden olan bu yeni topluluk ile sosyal sorumluluk projeleri yönetim tarafından fiilen sonlandırılmış oldu.

“Semah topluluğu sadece semah dönebilir”

Yine üniversitede bulunan Semah Topluluğunun söyleşi, panel ve gösterim gibi etkinlik başvurularına “siz semah topluluğusunuz sadece semah dönebilirsiniz” diye cevap veren yönetim anma etkinliklerine izin vermiyor. Semah gösterisi sırasında gösterilmesi planlanan Sivas ve Maraş katliamları slaytı da yine yönetim tarafından amaca aykırı olduğu gerekçesi ile gösterimden kaldırttırıldı.

Rektörlüğün yeni uygulamalarından biri de bölüm mescitleri. Balkan Dilleri ve Edebiyatları bölümünde bulunan tek büyük amfinin mescide dönüştürülmesi ile sınıf sıkıntısı ortaya çıktı. Birkaç personel dışında kullanıcısı olmayan mescide yer açılabilmesi için öğrencilerin ders programı tüm haftaya yayıldı. 


Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam