25/11/2014 | Yazar: Yıldız Tar

Mersin Akdeniz Belediyesi çalışma hayatında ayrımcılığa karşı trans aktivist Tuna Şahin’i istihdam etti.

Mersin Akdeniz Belediyesi çalışma hayatında ayrımcılığa karşı trans aktivist Tuna Şahin’i istihdam etti. Mersin 7 Renk’ten Şahin çalışmalarını Kent Konseyi bünyesinde sürdürecek.
 
Tuna Şahin transfobik saldırılara karşı basın açıklaması okuyor
 
Trans kadınların çalışma hayatında yaşadığı ayrımcılığın yoğunlaştığı ve seks işçiliği dışında bir iş kolunda çalışan trans kadın örneğinin az olduğu günümüzde Mersin Akdeniz Belediyesi örnek bir işe imza attı. Trans aktivist Tuna Şahin, belediyenin kent konseyi sekretaryasında istihdam edildi.
 
Yerel seçimlerde Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) listelerinden Mersin Yenişehir Belediyesi’nden meclis üyeliği için aday da olan Şahin, Mersin 7 Renk LGBTİ Derneği çatısı altında bir süredir aktivizm yapıyor. Mersin yerelindeki transların sorunlarına ilişkin politika üretiyor.
 
Şahin, belediyede istihdam edilmesinin ardından KaosGL.org’a süreci ve yeni dönemde neler yapmayı planladıklarını aktardı.
 
“Eş Başkan Yüksel Mutlu Kaos GL’nin çalışmalarında yer almıştı”
 
Teklifin Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Yüksel Mutlu’nun önerisiyle geldiğini söyleyen Şahin, “Daha öncesinde Kaos GL’nin birçok çalışmasında da yer alan Eş Başkan Mutlu; benim hem görünür olabileceğim hem de ayrımcılığa uğramadan çalışabileceğim bir alanda istihdam edilmem konusunda öneride bulundu. Böylece kent konseyinde çalışmalarıma başladım” dedi.
 
Şahin, Mersin 7 Renk olarak dernekleşme süreçlerinin Gezi direnişi dönemine rastladığını hatırlatarak, “Benim istihdam edilmem yerelde verdiğimiz mücadele ve Gezi direnişinde ortaklaşmamızın sonucudur. Akdeniz Belediyesi LGBTİ’lere dönük ayrımcılıkla mücadele konusunda somut adımlar atıyor. Bütün bu sürecin mimarı ise hem Gezi direnişi hem de LGBTİ hareketinin mücadelesidir” ifadelerini kullandı.
 
“Gezi direnişi ile ortaklaştık”
 
Gezi direnişi sırasında bir forumda dönemin HDP Eş Başkanı Ertuğrul Kürkçü ile tanışma fırsatı yakaladıklarını hatırlatan Şahin, o tanışmanın ardından Mersin Halkların Demokratik Kongresi (HDK) bünyesinde çalışmalarına başlamış. HDK ve bileşeni olan siyasi partilere LGBTİ mücadelesini anlatmış:
 
“HDK’nin ilk meclis toplantılarında 20 yıl önce Kaos GL Dergisi ile başlayan LGBTİ hareketini aktardım. LGBTİ hareketi ve ayrımcılık üzerine sohbetlerimiz ve toplantılarımız neticesinde Yenişehir ilçesinden aday gösterildim. Yerel seçim sürecinde de SPoD LGBTİ’nin hazırladığı ‘LGBTİ Dostu Belediyecilik Protokol Metni’ üzerinden Mersin 7 Renk olarak çalışmalarımızı sürdürdük.”
 
“Translar için yaşam evi”
 
Bundan sonrasında LGBTİ’lere dönük ayrımcılığın önüne geçmek ve belediye olarak eşit hizmet sunabilmek için Mersin 7 Renk ile birlikte çalışacaklarını söyleyen Şahin, “Uzun vadede translar için bir yaşam evi projemiz bulunuyor. Bu projeyi kent konseyinde tartışacağız” dedi.
 
Ne olmuştu?
 
SPoD LGBTİ’nin yerel yönetimlerden LGBTİ seçmenlerin taleplerini içeren protokol metnini Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Demokratik Sol Parti (DSP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Türkiye Komünist Partisi (TKP)’den adaylar imzalamıştı.
 
SPoD’un “LGBTİ Dostu Belediyecilik Protokolü”nü imzalayan 4 aday seçimleri kazanmış ve çalışmalarına başlamıştı. 

Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
nefret