30/03/2020 | Yazar: Kaos GL

“Yaşayabilmemiz için herkes gibi para kazanmamız, markete gidip alışveriş yapmamız, okula gidebilmemiz, hasta hissettiğimizde doktora gidebilmemiz ve tam bir iyilik hali içinde sosyal hayatımızın olabilmesi gerekiyor”

“Trans cinayetlerinin durdurulması için çok boyutlu önlemler alınması gerekiyor” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Pembe Hayat LGBTİ+ Derneğinden Efruz Kaya ve Doğukan Karahan, Demokrat Haber’den Muzaffer Demirsoy’a konuştu. “Konuşacaklarımız Var” dizisi kapsamında yapılan söyleşide Kaya ve Karahan, nefret cinayetlerine karşı nelerin yapılması gerektiğini anlattı:

“Trans cinayetlerinin durdurulması için çok boyutlu önlemler alınması gerekiyor. Öncelikle cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve nefret suçları kavramlarının anayasada tanımlanması gerekiyor. Bu yapılsın ki insanlar bu suçları işlediklerinde ceza alacaklarını bilsinler, bu suçtan hayatta kalan da bilsin ki yargıya başvurduğu zaman kişiler cezasız kalmayacak çünkü keyfi tutum ve kararlar alınmayacak. Bununla birlikte bizim hala en çok ihtiyacımız olan şeylerden birisi tabii ki eğitim. Okullara zorunlu toplumsal cinsiyet dersleri konmalı ki halkı bu konuyla ilgili bilgilendirebilelim. İnsanların sadece insan oldukları yerden yaşamaya haklarının olduğunu ve kimsenin kimseyi var oluş şekli yüzünden öldüremeyeceği düşüncesinin gerektirdiği vicdan merhamet ve insanlığı öğretebilelim insanlara ailelerinde öğretilmemiş olsa bile. Hatırlarsanız intiharların da birer cinayet olduğunu söylemiştik. Transların ayrımcılık yaşamayacağı ve herkesle eşit olacağı noktasından yola çıktığımızda pozitif ayrımcılık noktasında yaşamın her alanında var olabilmemiz için gerekli düzenlemelerin yapılması şart. Çünkü yaşayabilmemiz için herkes gibi para kazanmamız, markete gidip alışveriş yapmamız, okula gidebilmemiz, hasta hissettiğimizde doktora gidebilmemiz ve tam bir iyilik hali içinde sosyal hayatımızın olabilmesi gerekiyor.”

Söyleşi için tıklayın.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
nefret