25/10/2017 | Yazar: Aslı Alpar

Konya Seydişehir Yurt Müdürlüğü, yurttan attığı trans erkek Derin Oylum’a ifade forumunda ‘transseksüel olduğunuz için herhangi bir tedavi süreciniz var mı’ sorusunu sordu.

Trans erkek Derin Oylum yurttan atıldı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Konya Seydişehir Yurt Müdürlüğü, yurttan attığı trans erkek Derin Oylum’a ifade forumunda “transseksüel olduğunuz için herhangi bir tedavi süreciniz var mı” sorusunu sordu.

Sevgilisinin ailesi tarafından darp edilen trans erkek Derin Oylum, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun Konya Seydişehir’deki yurdundan atıldı.

Konya’da üniversite eğitimini sürdüren Derin Oylum yaşadığı saldırının ardından kaldığı yurttan, e-devlet aracılığıyla bir hafta izin aldı. İzni biten ve eğitimine devam etmek için yurda dönen Derin Oylum’a Konya Seydişehir Yurt Müdürlüğü yetkilileri, yurttan atıldığını söyledi. Derin Oylum bir yıl boyunca kaldığı yurttan atılmasının gerekçesini sorduğunda yetkililer, hakkında açılan disiplin soruşturmasının devam etmesi sebebiyle yurda alınmayacağını kendisine iletti.

“Yukarıdan” gelen talimatla Derin’i yurttan attılar

Bunun üzerine Derin Oylum kendi avukatı da olan Siyah Pembe Üçgen Derneği avukatlarından Sena Yazıbağlı Gül’e ulaştı ve durumu bildirdi. Avukat Yazıbağlı Gül, yurt yetkilileri ile telefonda görüşerek, Derin’in yurda alınmama gerekçesinin yazılı şekilde beyan edilmesi gerektiğini, devam eden disiplin sürecinin henüz kesinleşmediğini ve yurt idaresinin verdiği kararın telafisi güç zararlar oluşturabileceğini ayrıca Derin’in kalacak yeri olmadığını belirtti.  Bunun üzerine memur yazılı bir karar olmadığını “yukarıdan” talimat aldığını belirtti.

Avukat Yazıbağlı Gül’ün ısrarı sonucu Derin Oylum’a hem izin kaydını almadıklarına ilişkin bir belge hem de soruşturma kapsamında Oylum’un yanıtlaması istemiyle üç sorunun yer aldığı bir evrak verildi.

“Transeksüel olduğunuz doğru mudur?”

Yurt idaresinin Derin Oylum’a verdiği ifade forumunda Derin Oylum hakkında çıkan haberlerdeki beyanın kendisine ait olup olmadığı, transseksüel olup olmadığı ve transseksüel ise herhangi bir tedavi sürecinin başlayıp başlamadığı soruldu.

Trans geçiş sürecini hastalık olarak kabul eden ve cinsiyet kimliğini yeniden beyan etmeye zorlayan yurt idaresinin sorularını yanıtlamayacağını bildiren Oylum’a yurt yetkilileri, “kendi isteğinle çıkarsan öğrenim kredin kesilmez ama disiplin cezan kesinleşir de çıkarsan devletin verdiği krediyi de kaybedersin” ifadelerini kullanarak baskı uyguladı. Derin Oylum soruları cevaplamayı reddederek, yurttan ayrıldı ve okulunu dondurdu.

“Yurt idaresinin ayrımcı kararına ilişkin hukuki süreci başlatacağız”

Avukat Sena Yazıbağlı Gül, Oylum’un barınma hakkının ihlal edilmesi hakkında, ayrımcılık yasağı kapsamında suç duyurusunda bulunacaklarını bildirdi. KaosGL.org’a konuşan Avukat Sena Yazıbağlı Gül ayrıca yurt idaresinin hazırladığı sorulara ilişkin yapılan ayrımcılıkla ilgili de hukuki süreç başlatacaklarını ifade etti.

Avukat Yazıbağlı Gül, Derin Oylum hakkında çıkan haberlerin ardından Oylum’un annesinin işsiz kaldığına ve eğitimini sürdürecek ekonomik gücünün bulunmadığına dikkat çekti.

Cinsiyet kimliği gerekçe gösterilerek barınma hakkı ve dolaylı olarak da eğitim hakkı engellenen Derin Oylum’un hukuki mücadelesi Siyah Pembe Üçgen Derneği avukatı Sena Yazıbağlı Gül ve derneğin gönüllüsü Avukat Gamze Alpagu Algan tarafından takip ediliyor.

Koruma kararı çıkarıldı

Üniversite öğrencisi, 19 yaşındaki trans erkek Derin tatil için ailesinin yanına Manisa'ya gittiği sırada sevgilisinin ailesi tarafından darp ve taciz edilerek, vücut dokunulmazlığı ihlal edildi ve özgürlüğünden alıkoyuldu. Saldırganlardan şikâyetçi olup ve hukuki süreci başlatan Oylum hakkında Avukat Sena Yazıbağlı Gül tarafından koruma kararı çıkarıldı.

İlgili haberler:

Manisa’da trans erkek darp edildi

Darp edilen trans erkek yaşadıklarını anlattı

“Derin Oylum’un yaşadığı bu travmatik olayın yaralarını en kısa sürede sarmak hepimizin görevi”

Derin Oylum hakkında koruma kararı alındı


Etiketler: insan hakları, barınma
nefret