17/05/2017 | Yazar: Gözde Demirbilek

Trans kadın Beren Yıldız, cinsiyet geçiş ameliyatından 1 saat sonra yaşadığı solunum yetmezliği sebebiyle hayata gözlerini yumdu.

Trans kadın cinsiyet geçiş ameliyatı sonrası hayatını kaybetti Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Trans kadın Beren Yıldız, cinsiyet geçiş ameliyatından 1 saat sonra yaşadığı solunum yetmezliği sebebiyle hayata gözlerini yumdu.

Denizli LGBTİ aktivisti trans kadın Beren Yıldız, 12 Mayıs günü geçirdiği cinsiyet geçiş ameliyatından 1 saat sonra solunum yetmezliği sebebiyle hayatını kaybetti.

Arkadaşları, Beren’in Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden mezun olduğunu, çok sevdiği mesleği olan öğretmenliği yapabilmek için ameliyat olmayı çok istediğini söyledi. Ailesi tarafından alınan Beren’in cenazesi Bursa’ya defnedildi.

Ailesi, doktor Harun Özkan hakkında suç duyurusunda bulundu.

2015 yılında akran danışmanlığı veren trans aktivist Doğa Asi Çevik de cinsiyet geçiş ameliyatı sırasında yaşanan komplikasyonlardan ötürü dün (20 Ocak) akşam saatlerinde yaşamını yitirmişti. Antalya’da geçirdiği ameliyatın ardından akciğerlerinde oluşan sorunlardan ötürü nefes alma sıkıntısı yaşayan Çevik’in “ne olduğu belirlenemeyen bir hastane mikrobu” kaptığı söylenmişti.

“Mahkeme izni olmadan ameliyat olmuş” söyleminiz transfobik!

Beren’in ölümünden sonra cinsiyet geçiş süreci ve yasal prosedürleri tartışma konusu oldu. Aktivist Beren Azizi, “mahkeme izni” sorgulamanın transfobik olduğunu ifade etti.

“Heyet raporlu ve mahkemeden izinli ameliyat Türkiye'de bir şiddet biçimine dönüşmüştür. Vajinaplasti bir ameliyattır, bir ameliyat için mahkemeden izin almak ideolojiktir. Mahkeme ancak bir ameliyatın sicille ilgili sonuçları hakkında hüküm verebilir. Mahkemeler ameliyat için izin verme alanları değildir. Hakimler, doktor değillerdir. Doktorların halihazırda verdikleri ameliyata uygunluk kararlarını ikinci kere kanunen yasallaştırmak hadleri değildir. Ameliyat objektif ve subjektif ihtiyaçlar doğrultusunda hasta/danışan-hekim arasındaki süreçle karara varılacak bir tıbbi girişimdir.”

“Başka hiçbir ameliyat çeşidi için Türkiye'de mahkeme izni gerekmiyor. Transların genital-plasti ameliyatları için önce mahkeme izni gerekiyor. Bu noktada her ‘mahkeme izni olmadan ameliyat olmuş’ söyleminiz transfobiktir.”

“Şimdi kalkıp yanlış yerden politika örgütleyerek ‘Raporsuz ve mahkemeden izinsiz ameliyat oldu’ demek bize hiçbir politik kazanım getirmez. Mahkeme izni olmadan ve o izni vermek için mahkemenin sevk ettiği hastanenin ‘kısırlık denetimi de yaptığı’ rapor olmadan ameliyat olmak bir haktır.”

İlgili haber

Geçiş sürecinden beklenti ve aksamalar üzerine


Etiketler: yaşam
nefret