09/08/2017 | Yazar: Aslı Alpar

Avukat Eda Balçık: Kayıtsız alandaki seks işçileri güvensiz ortamlarda çalışmak zorunda kalıyor, hayati riskleri çok yüksek.

Trans kadın seks işçisi Ankara’da bıçaklı saldırıya uğradı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Avukat Eda Balçık: Kayıtsız alandaki seks işçileri güvensiz ortamlarda çalışmak zorunda kalıyor, hayati riskleri çok yüksek.

Ankara’da dün akşam (8 Ağustos) trans bir kadın bıçaklı saldırıya uğradı. Saldırgan, trans kadın seks işçisinin müşteri beklediği sırada çantasını almaya çalıştı. Çantayı alamayan saldırgan bıçakla, kadını kulağı, boğazı ve kollarından yaraladı. Daha sonra da cüzdanının içindeki parayı alarak olay yerinden uzaklaştı.

Saldırıya uğrayan trans kadın, kendi çağırdığı ambulans ile hastaneye gittiğinde Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık ve İnsan Hakları Derneğini aradı. Ayakta yapılan tedavinin ardından trans kadın, dernek avukatı Eda Balçık ile birlikte ifade vermek ve şikâyetçi olmak üzere Esat Polis Karakoluna gitti.

Trans kadının emniyetteki tarifinin ardından, saldırgan arandı ancak henüz bulunamadı.  Saldırının gerçekleştiği bölgedeki kamera kayıtlarının incelenmesi ve parmak izi tespiti ile soruşturmanın geliştirilmesi bekleniyor.

“Genelevlerin kapatılması da seks işçilerini güvensiz ortamlarda çalışmaya zorluyor”

Saldırıya uğrayan trans kadının avukatı Eda Balçık, “Dün gece saat 12 sularında seks işçisi trans kadın çalıştığı bölgede bıçaklı saldırıya uğradı. Danışanımız bize haber verir vermez yanına ulaştık. Hastanedeki tedavisi bitince birlikte Esat Polis Karakolu’na geldik. Müvekkilim saldırgandan şikâyetçi oldu. Savcılıktan çıkacak kararı bekliyoruz” ifadelerini kullandı. Avukat Balçık KaosGL.Org’a yaptığı açıklamada yaşanan bu olayın, bir kez daha kayıtsız alanda seks işçilerinin güvensiz ortamlarda çalıştığını, hayati risklerinin çok yüksek olduğunu gösterdiğine dikkat çekti. Aynı şekilde genelevlerin kapatılmasının, kayıtlı alanda çalışan seks işçilerini de kayıtsız alanda çalışmaya mecbur bıraktığına, bu çalışma şeklinin de onları şiddet, istismar ve sağlıksız koşullara açık hale getirdiğini ifade etti. 


Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
nefret