14/04/2016 | Yazar: Yıldız Tar

Geçtiğimiz yıl Antalya’da trans kadın A.O’ya sopalarla saldıran iki kişiye gaspa teşebbüsten 12’şer yıl hapis cezası verildi. Dava sonucuna A.O’nun tepkisi, ‘İlk kez bir mahkemede ben ceza almadım’ oldu.

Trans kadına gaspa 12’şer yıl hapis cezası Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Geçtiğimiz yıl Antalya’da trans kadın A.O’ya sopalarla saldıran iki kişiye gaspa teşebbüsten 12’şer yıl hapis cezası verildi. Dava sonucuna A.O’nun tepkisi, “İlk kez bir mahkemede ben ceza almadım” oldu.

Antalya’da 14 Ekim 2015’te trans kadın A.O. kalabalık bir grubun saldırısına uğradı.

Seks işçiliği yapan A.O. caddede beklerken yanına yaklaşan grup, “Sen travestisin. Sende para çok olur. Paranı bize ver” diyerek A.O’yu gasp etmeye çalıştı. A.O. para vermeyeceğini söyleyince saldırganlar trans kadını sopalarla darp etti.

Arkadaşları da saldırıya uğradı

Saldırganlar, A.O. arabasına binerek olay yerinden uzaklaşmaya çalışırken arabasının camlarına saldırdı. A.O’nun karşı kaldırımda duran trans kadın arkadaşları olaya tepki gösterince onlar da saldırıya uğradı. A.O. can havliyle olay yerinden uzaklaştı.

Nefret saldırısının ardından kimliği tespit edilebilen H.D. ve 18 yaşın altındaki diğer sanık hakkında gasptan dava açıldı. Nefret saldırısına maruz kalan A.O. hakkında da arabasıyla kaçarken H.D’nin motosikletine zarar verdiği gerekçesiyle mala zarar vermekten dava açıldı.

Gaspa teşebbüsten 12'şer yıl hapis

Davanın karar duruşması dün Antalya 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya nefret mağduru A.O.’nun avukatı olarak Ahmet Çevik katıldı. Savcı’nın gasp yerine yaralama ve mala zarar vermeden hazırladığı mütalaa kabul edilmedi.

Mahkeme, transfobik saldırganlar hakkında “gaspa teşebbüs”ten 12’şer yıl hapis cezası verdi. Yaşı küçük saldırganın yaşından dolayı ceza indirimine gidilerken, H.D’nin cezasında değişiklik yapılmadı. Trans kadın A.O. ise hakkındaki “mala zarar verme” iddialarından kamu davası düştü.

Translara adalet herkese adalet getirecektir

Dava sonucunu KaosGL.org’a değerlendiren Av. Ahmet Çevik, “Translara adalet herkese adalet getirecektir” dedi.

Yargı nezdinde trans kadınların her zaman 10-0 geride olduğunu belirten Çevik, “Bunun gibi sonuçlar yargıda normalleştirmeyi getirir. Genelde mütalaalar ‘travestidir, yalan söyler’ mantığı üzerine kuruluyor. Seks işçisi ve transsanız yargı sürecinde de ayrımcılığa uğruyorsunuz. Öyle ki müvekkilimin dava sonucuna ilişkin tepkisi ‘İlk kez bir mahkemeden ceza almadan çıktım’ şeklinde oldu. Trans kadınlar mağdur olduklarında dahi ceza alabiliyorlar” ifadelerini kullandı.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam