08/06/2017 | Yazar: Gözde Demirbilek

Trans kadına ‘trafiği tehlikeye düşürdüğü’ iddiasıyla cinsiyet kimliğinden ötürü uygulanan idari para cezası AİHM’e taşınıyor.

Trans kadına idari para cezası AİHM’e taşınıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Trans kadına “trafiği tehlikeye düşürdüğü” iddiasıyla cinsiyet kimliğinden ötürü uygulanan idari para cezası AİHM’e taşınıyor.

20 Kasım 2011, Pembe Hayat eylemi 

Bursa’da bir trans kadına “trafiği tehlikeye düşürdüğü” iddiasıyla cinsiyet kimliğinden ötürü uygulanan idari para cezası AİHM’e taşınıyor.

Ceza uygulamasının, cinsel kimliğin baskı altına alınması olduğundan bahisle eşitlik ilkesi ve özel hayata saygı hakkının kolluk tarafından haksız olarak tutulma sebebiyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edilmesine yönelik itiraz sürecini davayı izleyen Av. Murat Özdemir kaosGL.org’a anlattı.

“Trans kadınlara yönelik kolluk kuvvetlerinin sürekli bir baskı ve yıldırma politikası var. ‘Trafiği işgal ettiği’ sebebiyle trans kadınlar sadece cinsiyet kimliklerinden ötürü sürekli para cezasına çarptırılıyorlar. Müvekkilim de aynı sebepten kolluk kuvvetlerince ifadesi alınmak üzere emniyete götürülmüş. Cezai işlem değil idari işlem olduğu hâlde 2 saat bekletilmiş. 80 TL para cezasına çarptırılmış. Avukat talebi reddedilmiş.”

“AYM’ye idari para cezasına itiraz etmek üzere başvurduk. İtiraz oy çokluğu ile reddedildi fakat Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Engin Yıldırım, itirazın kabul edebilir olduğu yönünde karşı oy kullandı. Bu, süreçle ilgili çok önemli bir gelişme. Davayı AİHM’e taşıdığımızda Başkanvekili’nin karşı oyu bizim lehimize sonuç çıkmasını sağlayabilir.”

Trans olmak suç değil: Yetkisini aşan polisin keyfi uygulamalarına karşı neler yapılabilir?

5326 Sayılı Kabahatler Kanunu suç vasfı taşımayan ancak kabahat niteliğinde olup para cezası kesilmesi gerekli fiilleri düzenlemiştir. Amacına ve hukuka aykırı şekilde bu kanun en çok seks işçilerine karşı kullanılıyor. Kanunun 37. Maddesi ‘rahatsız etme’ başlığı altındadır. Seks işçilerine bu maddeye göre para cezaları kesiliyor.

Kabahatler Kanunu kapsamında idari para cezası yazmak isteyen polis memurları sizi bu gerekçe ile karakola götüremez. Kanun kapsamında yazılan idari para cezaları derhal tutanağa bağlanıp size tebliğ edilmeli, bu işlem kabahatin işlendiği iddia edilen yerde yapılmalıdır.

Ancak uygulamada bu konuda yoğun hak ihlalleri yaşanmaktadır. Polis, idari para cezası yazmak için sizleri zor kullanarak karakollara götürüyor. Bu gibi durumlarda derhal avukatınızla iletişime geçin.

İdari para cezalarına karşı kesildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde itiraz etmeniz gerekmektedir. İtiraz, Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne yapılıyor. İtiraz ederken dava harcı ödemenize gerek yoktur. İtirazı avukatlar aracılığıyla yapmanız takibinin sağlanması konusunda faydalı olacaktır.

“Suçunuz travesti olmak!”


Etiketler: insan hakları
İstihdam