28/05/2014 | Yazar: Ömer Akpınar

Trans kadınların sağlık hakkına erişimleri konusunda Trans Danışma Merkezi Derneği’nden (T-Der) Doğa Asi Çevik ile görüştük.

Trans kadınların sağlığı: Hastaneye gitmekle gitmemek arasında fark yok! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Bugün Kadın Sağlığı için Uluslararası Eylem Günü. kaosGL.org olarak yalnızca annelikle sınırlanan kadın sağlığı konusunu eşcinsel, biseksüel ve trans kadınların sağlığı üzerinden ele almak istedik. Bunun için ilk olarak Trans Danışma Merkezi Derneği’nden (T-Der) Doğa Asi Çevik ile görüştük.
 
T-Der, Temmuz 2013’ten bu yana transların sağlığa erişim hakkı üzerinden yaşanan sorunları düzenli olarak raporlaştırıyor. Trans kadınlar sağlık haklarından ne kadar yararlanabiliyorlar diye sorduğumuzda Doğa ilk olarak endişe ve korku sebebiyle hastaneye gitmeyen translardan bahsediyor. Bunun sebebi ise klasik bir doktor korkusu değil, ayrımcılık:
 
“Cinsiyet geçiş ameliyatı olmamış ve mavi kimlik sahibi çoğu trans kadın ayrımcılık ve kötü muameleye maruz kalacaklarına dair endişe ve korku sebebiyle hastaneye gidemiyorlar. Evlerinde ilaç kullanmak, dinlenmek gibi yöntemlerle iyileşmeyi bekliyorlar.”
 
“Trans kadınlara ‘sen kadın değilsin’ diyorlar”
 
Peki ya hastaneye gidenler?
 
“Çoğu zaman transfobik olan hastane personelinin hastaneye kabul etmemesi sebebiyle hastaneler arası mekik dokuyorlar, haliyle yaşadıkları sıkıntılar da katbekat artıyor.”
 
Tam da bu noktada daha bu Pazar Mersin’de saldırıya uğrayan trans kadını hatırlamak gerek. Polisin ambulans çağırmayışını, kadının hastaneye başta kabul edilmeyişinı, sonrasında ise ‘yerimiz yok’ denerek çıkarılışını...
 
Doğa, hastaneye girmeyi “başaranların” cinsiyet kimliklerinden ötürü önyargılarla baş etmek zorunda olduğunu, hastane odalarında bile tecride maruz kaldıklarını söylüyor:
 
“Basında çıkan haberlerden bir tanesinde, cinsiyet geçiş ameliyatı olmuş olan bir trans kadının sağlığa erişim hakkı, Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniğinde görevli bir doktorun ‘Seni muayene etmem, sen kadın değilsin’ gibi aşağılama, yok sayma ve hakaret dolu cümleleriyle engelleniyor.”
 
Cinsiyet geçiş ameliyatı: Doktorların rant kapısı
 
Tüm bu engellemeler arasında cinsiyet geçiş süreci nerede duruyor diye sorduğumuzda ise Doğa bunun bir rant kapısı haline getirildiğine dikkat çekiyor:
 
“Ameliyat SGK kapsamında olmasına rağmen Devlet Hastanelerinde trans kadınlar ameliyatı yapabilecek doktor bulamıyor ve bu konuda da mağdur oluyorlar. Bu ameliyatı yapabilen çoğu doktor özel polikliniklerini açarak trans kadınlar üzerinden rant sağlıyor ve devletin denetim kurumları bunu takip etmeyerek yaşanan sorunları küçümsüyor ve hatta yok sayıyor.”
 
Siz sağlık alanında ne gibi sorunlar yaşıyorsunuz? Twitter üzerinden @KaosGL yazarak bizimle paylaşın! 

Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam