31/03/2015 | Yazar: Yıldız Tar

İzmir Trans Melekler Viyana’da nefret saldırısı sonucu yaşamını yitiren Defne Hande Öncü adına misafirhane açıyor.

Trans Melekler İzmir’de misafirhane açıyor! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
İzmir Trans Melekler Viyana’da nefret saldırısı sonucu yaşamını yitiren Defne Hande Öncü adına misafirhane açıyor. İzmir Trans Melekler’den İlkim Tanyeli 5 Nisan’da misafirhane giderleri için yapacakları dayanışma gecesi ve neden misafirhane açtıklarını KaosGL.org’a anlattı.
 
İstanbul LGBTİ’nin açtığı Çingene Gül Misafirhanesi ve Trans Melekler’in desteğiyle yine İstanbul’da açılan Eylül Cansın Misafirhanesi’nin ardından İzmir’de de trans kadınlar zor durumda kalan, gidecek yeri olmayan arkadaşları için misafirhane açıyor.
 
İzmir Trans Melekler’in açacağı misafirhanenin öyküsü ise yine transfobik şiddet sonucu yaşamını yitiren bir trans kadına dayanıyor. Geçtiğimiz günlerde Viyana’da öldürülen İzmirli trans kadın Hande Öncü’nün adı misafirhaneye verilecek. Defne Hande Öncü Misafirhanesi transfobik nefret cinayeti sonucu yaşamını yitiren trans kadınların isminin yaşatıldığı bir yer olacak.
 
Misafirhane için 5 Nisan’da dayanışma gecesi!
 
Misafirhane 4 Nisan akşamı açılacak. Kira giderlerini karşılamak için ise 5 Nisan Pazar günü saat 20.30’da İzmir Sahilevleri’nde bulunan Tuna Restorant’ta bir dayanışma gecesi yapılacak. Gecede trans kadınlar sahne alacak, şarkılarını misafirhane için söyleyecek.
 
Defne Hande Öncü Misafirhanesi’nin kurucularından İlkim Tanyeli de sahne alacak isimlerden biri. On yılı aşkın bir süredir sahneye çıkmayan Tanyeli “gönül işi” olarak tanımladığı misafirhaneyle dayanışma adına sahneye çıkacağı için heyecanlı. Son hazırlıkları sürerken KaosGL.org ile heyecanını paylaşıyor ve herkesi misafirhaneye destek olmaya ve geceye katılmaya davet ediyor:
 

“Öldürülen arkadaşımızın adını yaşatmak ve muhtaç durumdaki translara yardım etmek…”
 
“Defne Öncü arkadaşımız Viyana’da öldürüldükten sonra onu geri getirmek için para topladık. Trans kadınlar dayanıştık ve her birimiz elimizde ne kadar varsa ortaya koyduk. Arkadaşımızın cenazesini getirdik ve elimizde bir miktar para da kaldı. Bu parayı ne yapacağımızı konuşurken İstanbul’daki trans misafirhaneleri örnek oldu bize. Biz de İzmir’de bir misafirhane açmak ve hem arkadaşımızın adını yaşatmak hem de muhtaç durumdaki arkadaşlarımıza başlarını sokabilecekleri bir yer yaratmak istedik.
 
“Ev sahipleri peşin kira istedikleri için de eksiklerimizi tamamlamak üzere 5 Nisan’da bir gece yapmaya karar verdik. Elde ettiğimiz gelirle tuttuğumuzun yeri kirasını peşin ödeyeceğiz. Ne kadar paramız olacağını bilmiyoruz ama umarız ki bir yıllık kirayı ödeyebilecek kadar destek olur. Bir yandan da mekanda tadilatlar devam ediyor. Misafirhanenin gayrı resmi açılışını 4 Nisan’da yapmayı planlıyoruz. Harıl harıl çalışıyoruz.”
 
“Misafirhane tamamen gönül işi, destek bekliyoruz”
 
Tanyeli neden misafirhane açmak istediklerini ise şu cümlelerle anlatıyor:
 
“Eskiden tanıdığımız bir arkadaşımız İstanbul’da trafik kazası geçirdi. Ardından bir başka arkadaşımız onu dilenirken görmüş. Onu araştırırken bir arkadaşımızın Basmane semtinde elektriği dahi olmayan, rutubet içinde bir yerde kaldığını öğrendik. Arkadaşlarımıza yardım ettik ama daha büyük bir şeyler yapmamız gerektiğini fark ettik. Trans Melekler’den Öykü Ay’ın da önerisiyle misafirhane fikri bize çok iyi geldi.”
 
Tanyeli son olarak İzmir’de trans kadınları bir araya getirmenin zor olduğunu söylüyor. Ancak herkesi misafirhaneye destek olmaya bir kez daha çağırıyor: “Biz bar ya da işyeri açmıyoruz. Kâr amaçlı bir iş yapmıyoruz. Bu tamamen gönül işi. Hepimizin cebinden para gidiyor ama helal olsun. Daha fazla trans kadın bir araya gelirsek daha büyük işler yapabiliriz.”
 
İlgili haberler:

Etiketler: yaşam
nefret