26/05/2015 | Yazar: Yıldız Tar

İstanbul LGBTİ, Transevi projesi ile Trans Misafirhanesi’nde kalan translara düzenli psikolojik, hukuki ve sosyal destek sağlayacak.

İstanbul LGBTİ, yeni başladığı Eylül Cansın Transevi projesi ile Trans Misafirhanesi’nde kalan translara düzenli psikolojik, hukuki ve sosyal destek sağlayacak.
 
İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği Trans Misafirhanesi’nin psikolojik, hukuki ve sosyal destek ihtiyacını çözmek için Eylül Cansın Transevi projesi başlatıyor. Hollanda Krallığı’nın desteklediği proje ile hem misafirhanede kalan translara düzenli psikolojik destek sağlanacak hem de meslek edindirme kursu açılacak.
 
Geçtiğimiz yıllarda açılan İstanbul LGBTİ tarafından açılan Çingene Gül Misafirhanesi ve Trans Melekler’in desteğiyle geliştirilen Eylül Cansın Misafirhanesi’nde kalan translar artık hem hukuki danışmanlıktan faydalanacak hem de takı tasarım atölyesine katılarak kendi yaptıkları takıları satma imkanı bulacak.
 
Takı atölyesinin gelirleri misafirhaneye kalacak
 
Derneğin yeni projesine ilişkin Deniz Tunç’la konuştuğumuzda, Eylül Cansın Transevi projesinin misafirhanenin kurumsallaşmasına ciddi katkı sunacağını söyledi. Tunç misafirhanenin bugüne kadar dayanışmayla ayakta kaldığını belirterek şöyle devam etti:
 
“Misafirhanenin temel ihtiyaçları ziyaretçiler sayesinde karşılanıyordu. Bu projeyle birlikte misafirhanede kalan trans kadınların temel ihtiyaçlarını karşılayabilecek duruma gelmesini de sağlayacağız. Takı tasarımı atölyesi sonucu ortaya çıkanlar bu seneki 20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Günü’nde satışa çıkacak. Hafta kapsamında yapacağımız etkinliklerden biri de takıların bağış usulü dağıtılacağı kermes ve sergimiz olacak. Gelir misafirhaneye gidecek.”
 
Bir sene boyunca psikolojik danışmanlık
 
Tunç; sene boyunca translara hem grup terapisi hem de birebir psikolojik danışmanlık verileceğini de hatırlatarak, “Translar varoluşları sebebiyle hayatın her alanında ayrımcılığa maruz kalıyorlar. Ancak misafirhaneye gelen translar genelde sosyal hayattan dışlanmış ve kendini çok yalnız hisseden kişiler oluyor. Birçok trans kadın sokağa bile çıkmak istemiyor. Misafirhanede kalan trans arkadaşlarımız dernek gönüllü psikologlardan danışmanlık alıyordu ancak bunu sistematik hale getireceğiz” dedi.
 
Savaş mağduru LGBTİ’lere hukuki destek
 
Proje kapsamında mülteci LGBTİ’ler de düşünülmüş. İstanbul LGBTİ, savaş mağduru LGBTİ’lerin BM’ye başvuru sürecinde hukuki destek sağlayacak. Hukuki destek mültecilerle de sınırlı kalmayacak. Açılacak Transevi websitesi üzerinden translara hem online hem de yüz yüze hukuki danışmanlık sağlanacak.
 
Trans Misafirhanesi’nin kira, elektrik, su gibi giderleri hem 2014 20 Kasım’ında Trans Melekler’in düzenlediği defileyle hem de başka dayanışma etkinlikleri ile sağlanmış durumda. Ancak Misafirhane halen dayanışma bekliyor. Misafirhane’ye katkı sunmak isteyenlerin ise İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği’ne başvurmaları gerekiyor. 

Etiketler: yaşam
İstihdam