09/06/2014 | Yazar: Ömer Akpınar

Piyanist Sara Davis Buechner, müzik kariyeri boyunca ABD’deki prestijli orkestralarda çalarak pek çok ödül kazandı. Ne var ki, 1998’de bir trans kadın olarak açılmasının ardından her şeyini kaybetti.

Trans piyanist Buechner: Artık saklayamazdım, saklamayacaktım da... Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Piyanist Sara Davis Buechner, müzik kariyeri boyunca ABD’deki prestijli orkestralarda çalarak pek çok ödül kazandı. Ne var ki, 1998’de bir trans kadın olarak açılmasının ardından her şeyini kaybetti. Muhafazakâr konser çevrelerinden dışlanan Buechner, bir süre çocuklara özel piyano dersleri vererek geçinmeye çalıştı. Sonrasında Kanada’ya yerleşerek trans kimliğinin daha fazla kabul gördüğü bir hayata adım attı.
 
Buechner çocukluğundan itibaren bir kız olduğunu ve Mozart’ı çok sevdiğini biliyordu. Ancak cinsiyet kimliği sebebiyle ilkokulda ayrımcılık görmesinin ardından yalnızca müziğe odaklandı. New York’ta yaklaşık 25 yıl süren müzik kariyeri boyunca uluslararası yarışmalarda ödüller kazandı. Yine de bir gün Central Park’ta dinlenirken hayatında eksik bir şeyler olduğunu fark etti. “Artık saklayamazdım, saklamayacaktım da... Yalnızca kendim olacaktım,” diye anlatıyor Buechner.
 
Açık trans kimliğinin tüm kariyerinin sonu olacağına dair uyarılar alıyor, orkestralar telefonlarına cevap vermediğinde de pek şaşırmıyor. “Uzun süre arkadaşım olmuş kişiler, özellikle de orkestra şefleri beni yüzüstü bıraktıklarında biraz daha afallamıştım aslında.”
 

Sonraki yıllarda bir erkek Buechner’i “seks işçisi sanarak” tecavüz etmeye yelteniyor. Beden geçiş ameliyatı için gittiği Tayland’da “kasap” bir doktorun elinden zor kurtuluyor. Tüm bunların ardından kendini alkole verip birkaç “isteksiz” intihar girişiminde bulunuyor.
 
Buechner’in annesi kızının eski piyano öğretmenini arayıp Buechner’in cinsiyet kimliğini söyleyince öğretmenin yalnızca Sara yazarken h koyup koymadıklarını sorması Buechner’i derinden etkiliyor.
 
54 yaşındaki Buechner, 2003 yılından beri University of British Columbia’da öğretmenlik yaptığı Vancouver’da karısı ile birlikte yaşıyor.
 
Şimdiye kadar hiçbir öğrencisinin geçmişini sorgulamadığını anlatan Buechner, toplumsal dönüşüme dair oldukça umutlu. Cinsiyet kimliğini 14 yaşında açık bir biçimde ifade etmeye başlayan trans bir trompetçi öğrencisinin kendisiyle rahat rahat konuşması da bunun en güzel kanıtı.  

Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
nefret