18/05/2010 | Yazar: Erdem Gürsu

Polisin translara vahşice saldırısı ve Pembe Hayat aktivisti 5 transın gözaltına alınması, Ankara, İzmir ve İstanbul’da eşzamanlı protesto edildi. Erdem Gür'ün hab

Transfobik Devlet Şiddeti 3 Şehirde Protesto Edildi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Polisin translara vahşice saldırısı ve Pembe Hayat aktivisti 5 transın gözaltına alınması, Ankara, İzmir ve İstanbul’da eşzamanlı protesto edildi. Erdem Gür'ün haberi

Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği üyesi 5 trans aktivistin, Ankara’da polis şiddetine maruz kalmaları ve gözaltına alınmaları, Ankara, İzmir ve İstanbul’da bugün (18 Mayıs) akşam saat 18:00’de eşzamanlı protesto edildi.

Polis Ankara’da Translara Vahşice Saldırdı
 

Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği üyesi 5 trans aktivist, 17 Mayıs 2010 gecesi saat 23.00 sularında, Bağlar Caddesi Seyranbağları Postanesi civarında, polis ekipleri tarafından araçları içinde seyir halindeyken zorla durduruldular.
Kimliklerini göstermelerine rağmen, hiçbir gerekçe olmadan zorla arabalarından indirilmek istendiler. Buna direnen trans arkadaşlara destek olmak için gelen insan hakları savunucusu 25 LGBTT bireye polis göz yaşartıcı gaz ve coplarla sert bir şekilde saldırdı.
 
Grup dağıtıldıktan sonra, arabaları içerisindeki 5 transeksüel birey zorla araçlarının içinden çıkarıldıktan sonra, vahşice coplar, tekmeler ve göz yaşartıcı sprey ile darp edildiler.
Sabaha kadar gözaltında tutulan 5 kişi, sabah saat 6’da serbest bırakılmışlardı.

Ankara, İzmir ve İstanbul’da Eş Zamanlı Eylem

Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği üyesi 5 trans aktivistin, Ankara’da polis şiddetine maruz kalmaları ve gözaltına alınmaları, Ankara, İzmir ve İstanbul’da bugün (18 Mayıs) akşam saat 18:00’de eşzamanlı protesto edildi.
 
Ankara’da Yüksel Caddesindeki protestoya LGBT bireyler ile homofobi ve transfobi karşıtı yaklaşık 100 kişi katıldı. Yarım saat süren protesto eylemi, basın açıklamasının ardından sona erdi.

LGBTT toplumuna ve örgütlü mücadeleye yapılan Ankara’daki saldırı için İstanbul’da da, Galatasaray Lisesi önünde toplanıldı ve oturma eylemi yapıldı. Mumlar yakıldı ve transfobik devletin şiddeti protesto edildi.
 
Polisin bu şiddetini protesto etmek amacıyla İstanbul ve Ankara ile eş zamanlı olarak İzmir’de de Siyah Pembe Üçgen İzmir Derneği tarafından örgütlenen bir oturma eylemi yapıldı.
 
İzmir’deki eylemin ardından çeşitli sivil toplum örgütlerinin desteklediği basın açıklamasını okuyan Deniz San “Trans bireylere yönelik son yaşanan olay, basit bir şiddet olayı olarak düşünülemez. Son olay, polis şiddetinin sistematik olduğunun en açık göstergelerinden bir tanesidir. Bu saldırı, münferit bir olay değildir; eşcinsel, biseksüel ve özellikle trans bireylerin örgütlülüğüne yönelik bir saldırıdır. Transfobik şiddetin uygulayıcısı polis, hem eşcinsel, biseksüel insan hakları savunucularına sokak ortasında ve mahalle sakinlerinin gözleri önünde saldırmış, hem de Pembe Hayat Derneği kurucusu olan trans arkadaşlarımızı linç etmeye çalışmıştır” dedi.
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a soruyoruz
Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin trans ve eşcinsel bireylere yönelik ilan etmediği gizli bir savaş mı var?
 
Aile ve Kadından Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf’ın eşcinselliğin hastalık olduğuna bilinçli açıklamasının, dün trans arkadaşlarımıza vahşice saldıran polisi teşvik ettiğini düşünmüyor musunuz? Yoksa, trans bireylere yönelik polisin sistematik şiddetini meşru mu görüyorsunuz ve bu sebeple mi susuyorsunuz?
 
Merak Ediyoruz
 
Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde, eşcinsel, biseksüel ve trans bireylere yönelik yıllardır devam eden onlarca cinayet, işkence ve ayrımcı şiddeti hükümetin ve devletin yetkili organlarının görmesi için, daha ne yapmamız gerekiyor?
 
Bu ülkede insan hakları savunucuları sokak ortasında göz göre göre polisin şiddetine maruz kalıyorsa, bu ülkede demokrasi ve insan haklarından bahsedilebilir mi?
 
Vatandaşı korumakla yükümlü olduğu iddia edilen polis, hangi gerekçeyle ve kime güvenerek transeksüel vatandaşlara yönelik böylesi yoğun bir şiddeti uygulayabiliyor?
 
Susmayacağız, Korkmuyoruz! Travestiyiz Buradayız Alışın Gitmiyoruz!

Eşcinsel, biseksüel ve trans bireyler susmayacaklar. Bizlere yöneltilen şiddet, devletin bilinçli ve sistematik şiddetidir. Bu şiddet, eşcinsel, biseksüel ve trans bireylerin örgütlü mücadelesine yöneliktir.
 
Susmayacağız !!! Her türlü hukuki süreci sonuna dek kullanacağız. Sorumlular bulunana, trans, biseksüel ve eşcinsel bireylere yönelik her türlü şiddet son bulana ve insan haklarımıza saygı duyuluncaya dek haklı tepkimizi göstermeye devam edeceğiz.
 
Korkmuyoruz !!! Şiddeti meşru gören bu ikiyüzlü ahlak sisteminiz bizi yıldıramayacaktır. Eşcinsel, biseksüel ve trans bireyler güçlü bir şekilde örgütlenmeye devam edecek. Haklarımızı alana dek de, mücadelemize devam edeceğiz.
Sivil Toplum Örgütlerinden Destek
 
Siyah Pembe Üçgen İzmir’in örgütleyicisi olduğu Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde yapılan sessiz oturma eyleminin ardından okunan basın açıklamasına çeşitli siyasi partilerin il örgütleri, feminist ve anarşist örgütler, insan hakları savunucuları, sanatçılar ve akademisyenler de destek verdiler.
 
Eyleme katılan insan hakları savunucuları ellerinde “Polis Şiddetine Son!” “Transfobik Devlet, Elini Bedenimden Çek!”, “Transfobi Vuruyor Devlet Koruyor”, “Nefret Suçları Politiktir”, “Tahrik Nefret Sorumlu Devlet” yazılı pankartlar taşıdılar.
 
Alkışlarla son bulan oturma eylemi sonrasında okunan basın açıklamasının ardından “Travestiyiz Buradayız Alışın Gitmiyoruz”, “Baskı Şiddet Ahlaksa Biz Ahlaksızız”, “Yaşasın Örgütlü Mücadelemiz” gibi sloganlarla eyleme son verildi.
 
3 Şehirdeki Protestoya Katılan Kurumlar:

Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği, İstanbul Üniversitesi Radar EBT Topluluğu,
İstanbul LGBTT Sivil Toplum Girişimi, Kaos GL, Kaos GL Eğitimde Cinsel Kimlik Ayrımcılığına Hayır Komisyonu, Siyah Pembe Üçgen İzmir Derneği, Hevjin Diyarbakır LGBTT Oluşumu, Lambdaistanbul LGBTT Dayanışma Derneği, MorEl Eskişehir LGBTT Oluşumu, ODTÜ LGBTT Dayanışması, Bilkent LGBTT, Kadın Kapısı, Kadın Dayanışma Vakfı, FeministBiz, Amargi Kadın Kooperatifi, Boğaziçi Üniversitesi LuBUnya, Roman Gençlik Derneği, EHP'li LGBTT'ler, DSİP, Devrimci Anarşist Faaliyet
 

Etiketler: insan hakları
nefret