28/10/2010 | Yazar: Kaos GL

Aysun Öner'in "TransHayat" adlı fotoğraf projesind

TransHayat Fotoğraf Sergisi Sanat Fuarında Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Aysun Öner'in "TransHayat" adlı fotoğraf projesinden yaptığı bir seçki, bu yılki temasını "Görünmeyen İstanbul" olarak belirleyen 20. İstanbul Sanat Fuarı’nda, "Karşı Sanat Çalışmaları”nda sanatseverlerle buluşuyor.
 
Aysun Öner'in iki yıla yakın süredir üzerinde çalıştığı ve kişisel sergiye dönüştürme hazırlığında olduğu, 2009 yılında Cihangir Daire Sanat'ta açılan "Klasik" başlıklı sergi kapsamında ilk kez sergilenen "TransHayat" adlı fotoğraf projesinden yaptığı bir seçki, bu yılki temasını "Görünmeyen İstanbul" olarak belirleyen 20. İstanbul Sanat Fuarı -ARTİST 2010 kapsamında, "Karşı Sanat Çalışmaları - Alternatif Platform" altında yeniden sanatseverlerle buluşuyor. Serginin sanat yönetmenliğini Bahattin Sağlam üstleniyor.
 
Aysun Öner bu çalışmasıyla, heteroseksüeller gibi travesti ve transseksüellerin de toplumda ve iş yaşamında kolaylıkla var olabildikleri, başka bir deyişle “İstanbul’un görünen yüzü” olabildikleri bir dünya düşü kuruyor. Yalnızca böylesi bir düşü kurmakla kalmıyor, izleyenleri de adeta bu düşün içersine çekmeyi hedefliyor.

Çalışmasını “bir ezber bozma denemesi” olarak nitelendiren sanatçı, ekliyor: “Kapitalizm nasıl düşüncelerimizi istediği forma sokmak için görsel sanatları kullanıyorsa, alternatif düşüncelerimizi anlatmak için biz sanatçılar da görsel sanatları hafızalardaki ezber görüntüleri yıkmak için kullanabiliriz.”
 
Aysun ÖNER, “TransHayat” Fotoğraf Projesi

Sanat Yönetmeni: Bahattin SAĞLAM
Kapsam: 20. İstanbul Sanat Fuarı -ARTİST 2010
Bölüm: "Karşı Sanat Çalışmaları" / Alternatif Platform / 8. Hol
Tarihler: 30 Ekim – 7 Kasım 2010
Yer: TÜYAP FUAR ve KONGRE MERKEZİ
Adres: E – 5 Karayolu, Gürpınar Kavşağı 34522 Büyükçekmece – İSTANBUL
 
Aysun Öner kimdir?

1981 senesinde Ankara’da doğan ve İTÜ (İstanbul Teknik Üniversitesi) Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü mezunu olan Aysun ÖNER, halen ODTÜ (Orta Doğu Teknik Üniversitesi) Kadın Çalışmaları Yüksek Lisans Programı’nda eğitim görmektedir.

Öner, öğrencilik yıllarında amatör olarak yöneldiği fotoğrafçılığı proje eksenli çalışmalarla bugüne değin sürdürdü. Bir süre İFSAK üyesi de olan fotoğrafçı, 2002 senesinde ilk fotoğraf sergisini (Memleketimden İnsan Manzaraları) Thessaloniki Photograph Center’da açtı. Yine aynı yıl içersinde, Pireus Bank Kültür Merkezi (Selanik)’de açılan Balkan Fotoğrafçıları Grup Sergisi Awarding Balkan Poets (Balkan Şairlerini Anmak)’e katıldı.
 
2008 senesi Haziran ayında, KargART Geleneksel Kapanış Sergisi, Kargaşa 8: (Ortama Karışık) isimli grup sergisine (Üç Düşünen Adam) isimli çalışmasıyla katıldı. Aynı senenin Aralık ayı içersinde, KargART’ta, bir altkültür ürünü/uzantısı olan Stencil Graffiti temasını, İstanbul’da Stencil Graffiti bağlamında işlediği fotoğraflarından derlenen ve (İstanbul Baskısı) adını verdiği 2. kişisel fotoğraf sergisini açtı. 2009 senesi Haziran ayında, Kargaşa 9: (Hack’leyin) isimli grup sergisine (Profesyonelleşmenin Dikenli Yolları) adını verdiği seri fotoğraf çalışmasıyla katıldı.
 
2009 Ekim’inde ise, halen kanayan esaslı bir toplumsal yara olan, travesti ve transseksüellerin toplumsal yaşam ve iş dünyasından dışlanmalarını konu (dert) edinen, (TransHayat) adını verdiği kurgu-belgesel bir çalışmayla, Daire Sanat’ta açılan (Klasik) adlı bir karma sergiye dahil oldu. Yine aynı senenin aynı ayı içersinde AFSAD’da (İstanbul Baskısı) adlı çalışmasını tekrar izleyiciyle buluşturdu.
 
2010 senesi'nde "Kargaşa 2010 Özel Sergisi: Yolu Karga'dan Geçenler" adlı sergiye davetli sanatçı olarak (Cavellino Bianco: Sözleşmeden Buluşanlar) adlı belgesel fotoğraf çalışması ile katıldı. Aynı yıl Mayıs ayında (İstanbul Baskısı) adlı kişisel sergisi İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti kapsamında Kadırga SÜM'de kişisel sergi olarak ve Eylül ayında İstanbul Bilgi Üniversitesi Santral İstanbul'da "Old/New New/Old" başlıklı serginin içerisinde sergilendi.
 
Fotoğraf sanatına, fotoğraf çekmek dışında fotoğraf üstüne düşünüp tartışarak da katkı sunmaya çabalayan sanatçı; 2008 senesinde Galata Fotoğrafhanesi (Fotoğraf Vakfı)’nde, farklı disiplinlerden (sinemacılar, akademisyenler, tiyatrocular, yazarlar, müzisyenler vb.) konuklar aldığı ve ayda 1 kere gerçekleştirilen “Her Telden Fotoğraf Sohbetleri” isimli bir söyleşi dizisi düzenledi.

Sinemayla da ilgilenen ÖNER, kısa film ve belgesel alanlarında çeşitli çalışmalara da imza attı.
 
"Artist 2010 20. İstanbul Sanat Fuarı" Resmi Web Sitesi:
 
Fotoğraflar: Aysun Öner

Etiketler: kültür sanat
İstihdam