04/11/2018 | Yazar: Aslı Alpar

12. Cinsellik ve Cinsel Tedaviler Ulusal Kongresi son gününde “Ergenlerde Cinsiyet Hoşnutsuzluğu” oturumu gerçekleşti.

“Translar yaşam boyu azınlık stresine maruz kalıyor” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

12. Cinsellik ve Cinsel Tedaviler Ulusal Kongresi son gününde “Ergenlerde Cinsiyet Hoşnutsuzluğu” oturumu gerçekleşti.

Fotoğraflar: Koray Arkadaş

Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği'nin (CETAD) bu yıl 12.’sini düzenlediği Cinsellik ve Cinsel Tedaviler Ulusal Kongresi son gününde “Ergenlerde Cinsiyet Hoşnutsuzluğu” oturumu gerçekleşti. Nezaket Kaya’nın moderatörlüğünü üstlendiği oturumun konuşmacılar Koray Başar ve Şahika Yüksel’di.

Tıbbın trans ergenlerle ilişkisi nasıl değişti?

Konuşmasına cinsiyet hoşnutsuzluğuna dair yapılan son araştırmalarda, doğumda atanan cinsiyetinden memnun olmayanların sayısının tahmin edildiğinden daha fazla olduğunun anlaşıldığını belirterek başlayan Başar, “Bu konuyla ilgili başvuruların artacağını ve başvuru yaşının giderek ergen yaşlara ineceğini akılda bulundurmak gerekiyor” dedi.

Başar cinsiyet kimliğine dair ruh sağlığı yaklaşımının tarihte “hastalık” ve “bozukluk” olarak ifade edildiğini ancak günümüzde cinsiyetinden hoşnutsuzluk olarak ifade edilen “trans”ların hastalık statüsünde olmadığını hatırlattı.

12. Cinsellik ve Cinsel Tedaviler Ulusal Kongresi, “Ergenlerde Cinsiyet Hoşnutsuzluğu” oturumunda Koray Başar: “Toplumda translar kendi kimlik özellikleri nedeniyle ayrımcılığa maruz kalıyorlar ya da ayrımcılığa uğrayacakları endişesi ile yaşıyorlar. Bu da yaşam boyu ‘azınlık stresi’ ile yaşamalarına neden oluyor.

Başar tıbbın ergenlerde cinsiyet hoşnutsuzluğuna yönelik yeni yaklaşımından bahsetti: “Ergenliğin baskılanması yeni bir yaklaşım. Yapılan araştırmalar bu yöntemin sonuçlarını olumlu buluyor. Ergenliğin baskılanması yaklaşımı şunu içeriyor; 16 yaşında ergenliği baskılayan bir müdahale, 18 yaşında hissettiği cinsiyete göre hormona başlanması ve 20 yaşında cerrahi müdahale.” Başar konuşmasını cinsiyetinden hoşnutsuz olan ergenlere yönelik tıbbın yeni çalışmalarından örneklerle son verdi.

“Trans ergenlerin geçiş sürecine geç başlamasının zararları var”

Oturumun ikinci konuşmacısı Şahika Yüksel “Cinsiyet Hoşnutsuzluğu Olan Ergenlerle Terapi”yi vaka örnekleri ile katılımcılarla paylaştı.

Yüksel konuşmasına cinsiyetinden hoşnutsuz ergenlere ruh sağlığı hekimlerinin yaklaşımlarını aktararak başladı: “Bize başvuran cinsiyetinden hoşnutsuz olan ergenlerin otonomisine izin veriyoruz. Onların ne istediği önemli. Koray Başar’ın da dediği gibi elimizde hazır bir giysi yok, biz kişiye özel elbise dikiyoruz, ergenin istediklerini dinliyoruz ve onun talepleri doğrultusunda, onun sağlıklı ve mutlu bir birey olması amacıyla ilerliyoruz” dedi.

Yüksel vaka örneklerinin ardından sözlerini şöyle bitirdi: “Trans ergenlerin geçiş sürecine geç başlamasının zararları var. Onların alması gereken bu hizmetin kamuda sağlanması gerekiyor. Ancak ne yazık ki kamuda bu konuda çalışan yetkili hekim, bir arada çalışabileceğimiz çok az hekim var.”

İlgili haberler:

Ruh sağlığı çalışanları ikili cinsiyet rejimiyle nasıl ilişkilenmeli?

“Geçiş sürecinde ailenin desteği hayat kurtarıyor”

“Terapistler LGBTİ’lerin ihtiyaçlarını anlamak için çalışmalı”

Cinsellik mevzuata sığar mı?

Sanat cinsellik ve iktidardan bağımsız olabilir mi?

“Atadığınız cinsiyetleri reddediyorum, ben interseksim”

Cinsellik sınırların ötesinde


Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam