07/08/2018 | Yazar: Gözde Demirbilek

Hukuk öğrencisi trans kadın Efruz beden uyum operasyonu masrafları için başlattığı kampanyayı ve trans öğrenciler için beklentilerini kaosGL.org’a anlattı.

“Transları savunan ve temsil eden trans avukatlara ihtiyacımız var” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Hukuk öğrencisi trans kadın Efruz beden uyum operasyonu masrafları için başlattığı kampanyayı ve trans öğrenciler için beklentilerini kaosGL.org’a anlattı.

Hukuk öğrencisi trans kadın Efruz, beden uyum operasyonu* masrafları için internet üzerinden bir kampanya başlattı. İstanbul Üniversitesi öğrencisi olan Efruz, trans kimliği nedeniyle özel ve eğitim hayatında karşılaştığı ayrımcılıklardan ötürü ameliyatını bir an evvel olmak istiyor.

Efruz ile hem trans öğrencilerin beklentilerini hem de kampanyasını konuştuk.

Seni tanıyarak başlayalım, Efruz kimdir? 

Merhabalar, ismim Efruz. 24 yaşındayım. Malatya’da doğdum ve büyüdüm. Liseden mezun olduktan sonra lisans eğitimim için İstanbul'a geldim. İstanbul Üniversitesi’nde Hukuk bölümü öğrencisiyim. LGBTİ+ hakları ve mülteci hakları aktivistiyim. Okulum bittikten sonra bu iki alanda çalışan bir insan hakları avukatı olmak istiyorum.

Hukuk bölümünde okuyor olmak seni güçlendiriyor mu?

Hukuk okuyor olmak beni gerçekten motive ediyor. Hukuk, herkesin bildiği üzere özellikle Türkiye’de fazla erkek, tek renk ve transların sürekli dışına itildiği bir alan. Bu sebeple kendinizi var etmeniz daha da güçleşiyor. Tüm bunlar yıpratıcı olsa da beni daha da hırslandırıyor açıkçası. Transları savunan, transları temsil eden trans avukatlara ihtiyacımız olduğuna inanıyorum. Bu sebeple yaşanan her olayda okulumu bitirebilmeye dair isteğim daha da artıyor.

Okulunuzda LGBTİ+ öğrencilerin bir araya geldiği bir kulüp ya da topluluk var mı?

İ.Ü RADAR 2009'dan beri İstanbul Üniversitesinde faaliyet gösteren homofobi, bifobi ve transfobi karşıtı öğrenci topluluğu. Ben de üniversiteye geldiğim ilk yıllarda tanışıp dahil oldum. İsteyen herkes sosyal medya hesapları üzerinden ulaşabilir.

Trans öğrencileri okullarda yaşadığı ayrımcılığa karşı güçlendirmek için nasıl çalışmalar yapılabilir?

İnsanı en çok iyileştiren ve güçlendiren şeyin yalnız olmadığını bilmesi olduğunu düşünüyorum. Bunun için belki bir ağ oluşturulabilir. Gerek liselerde gerek üniversitelerde yaşananların bir avukatın da desteğiyle takipçisi olunarak mağdur olan trans öğrenciler cesaretlendirilebilir. Avukat olabilirsem yukarıda bahsettiğim avukat ben olabilirim. :) Ayrıca genel olarak trans öğrenciler maalesef konaklama ve maddiyata dair sorunlar yaşıyorlar. Trans öğrencileri destekleyen bir burs fonunun aciliyetle oluşturulması gerektiğini düşünüyorum.

Bürokratik zorlukların yanında yaşanan transfobik sosyal zorbalıklara karşı sen nasıl bir tavır alıyorsun?

İlk başlarda süreç benim için maalesef yıkıcı olmuştu. Evden çıkamaz, bakkala dahi gidemez olmuştum. Bu zamanlarda arkadaşlarımın büyük desteği oldu. Şu an çok daha güçlü çok daha öz güvenli hissediyorum. Yaşadığınız bu sosyal zorbalıkların failleri genel olarak utanıp başınızı eğerek uzaklaşacağınız beklentisi içerisinde. Sesinizi çıkarıp yapılana sessiz kalmamanız onlara zaten geri adım attırıyor. Daha da saldırganlaşmaları halinde durumu kayıt altına alıp teşhir ederek takipçisi olmak gerçekten çok önemli.

Sen bu kampanyayı örgütlemeye nasıl karar verdin?

Malum beden uyum süreci Türkiye'de hayli meşakkatli bir süreç. Ciddi meblağlara ihtiyaç duyuluyor. Bu meblağ benim tek başıma bulabileceğim bir meblağ değil ne yazık ki. Düzenli bir işim, sosyal güvencem ve aile desteğim yok. Çok bunaldığım bir anda kampanya fikri ortaya çıktı. Birlikteliğin ve dayanışmanın gücüne inanarak kampanyayı başlattım.

Türkiye’de çok olmuyor ama bu dayanışma kampanyalarının yanı sıra partiler ve minik davetler veriliyor, sence bu tür kampanyalar güçlendiriyor mu?

Elbette. Böyle davetlerde ve partilerde insanlar bir araya geliyor. Bu durum hem dayanışılacak kişi için hem de bir araya gelen tüm dayanışanlar açısından güçlendirici oluyor. Böyle etkinlikler nefes alınan alanlar yaratıyorlar.

Bağışta bulunur ve kampanyayı yayarsanız müteşekkir olurum. Bu benim için hayatî bir mücadele. Herkese, her şey için teşekkür ederim. Sevgilerle ve dayanışmayla!

*Cinsiyet ve trans geçiş süreçlerinde geçirilen cerrahi operasyonlar için “cinsiyet uyum operasyonu” ifadesi kullanıldığı gibi “beden uyum operasyonu” da kullanılıyor. Kişilerin kendi adlandırmalarına sadık kalarak bu içerikte “beden uyum operasyonu” ifadesini kullandık.


Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam