27/10/2014 | Yazar: Melahat D

Ankara’da kadınlar IŞİD’i, savaşı ve mücadeleyi konuştu. HDP’li Sebahat Tuncel, ‘Biz sadece Kobanê ile dayanışmak için değil kendi geleceğimiz adına savaşa karşı çıkmalıyız’ dedi.

Tuncel: Kendi geleceğimiz için savaşa karşı çıkmalıyız Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Ankara’da kadınlar IŞİD’i, savaşı ve mücadeleyi konuştu. HDP’li Sebahat Tuncel, “Biz sadece Kobanê ile dayanışmak için değil kendi geleceğimiz adına savaşa karşı çıkmalıyız” dedi.
 
Ankara Kadın Platformu’nun yürüttüğü “Kadın Dayanışması’nda Sınır Yok” kampanyası çerçevesinde “Kadınlar IŞİD’i, savaşı, mücadeleyi konuşuyor” başlıklı panel 25 Ekim’de İMO Konferans Salonu’nda yapıldı.
 
HDP Milletvekili Sebahat Tuncel, Yazar Hüda Kaya, Gazeteci Pınar Öğünç, Rojava’dan TEV-DEM Eşbaşkanı Ayşe Efendi, Kobanê Kadın Meclisi sözcüsü Narin Temmu-Gülistan El Hussein ve Sosyalist Feminist Kolektif üyesi Seher Kalkan’ın konuşmacı olarak katıldığı paneli yaklaşık 200 kadın izledi.
 
Panelde Rojava deneyimleri, İŞİD saldırıları, savaşın kadınlara etkisi ve barışın yolları konuşuldu.
 
Sabahat Tuncel, “Rojava devriminin bir kadın devrimi olması sadece kadınların savaşmalarından kaynaklı bir durum değil. Yaşamı yeniden kurdukları, yaşamın tüm alanlarından eşitlikçi baktıkları ve hayatı buradan kurdukları için bu bir kadın devrimidir. Bu saldırılan bize dönecektir. Biz sadece Kobanê ile dayanışmak için değil kendi geleceğimiz adına savaşa karşı çıkmalıyız” diye konuştu
 
Narine Rojava’da yeni bir yaşamı ve toplumu kadınların nasıl inşa ettiğinden, rojava devrim deneyiminden bahsederken “Tüm dünya kadınları siyaset üstü  bir şekilde birleşmeli, barışçıl bir yaşam için birlikte hareket etmelidir” dedi.
 
Ayşe Efendi, “Biz devrim içinde devrim yaparak, demokratik özerkliği savunarak üçüncü yoldan ilerledik” diyerek kadınların özgürlük mücadelesindeki önemini aktardı. Defalarca kez ateşkes ilan edildiği halde iktidarların pratikte barış için gerekli adımları atmadığı, sınırların toplarlarla tüfeklerle değil mücadelelerle kalkacağı, dünya barışına giden yolun ise direnişin kalesi dediği Kobane’den geçtiğini belirtti.
 
Pınar Öğünç’ün, Rojava Toplum Sözleşmesi’nin hayata geçirenin önemine vurgu yaptığı panelde, Gülistan ise İŞİD saldırıları sonucu göç eden, mülteci kadınların yaşadığı zorluklardan bahsetti.  İktidarın sorunlara kayıtsızlığını eleştirirken, bölgedeki saldırıların sadece Kürt kadınlarına değil, tüm dünya kadınlara yönelik olduğunu söyledi. Seher Kalkan ise savaş ortamında çocukların maruz kaldığı sorunlara dikkat çekti.
 
Panelin ardından katılımcılar Cumartesi Anneleri ile 500. haftasında dayanışmak için Yüksel’de eylem gerçekleştirdi. 

Etiketler: kadın
nefret