22/05/2008 | Yazar: Barış Sulu

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün ‘Kurtuluşumuz İçin Bize bir Yasa Gerek - Değişen Türkiye’de Topl

Tuncel: ‘Az gelişmiş ülkelerde farklılıkların kabulü çok zor’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün ‘Kurtuluşumuz İçin Bize bir Yasa Gerek - Değişen Türkiye’de Toplumsal Cinsiyet, Cinsellik ve İnsan Hakları’ başlıklı raporu Meclis’te bulunan tüm siyasi partilerin başkanlarına dağıtıldı. Meclise giden grup DTP milletvekillerinden Sebahat Tuncel’le de görüştü.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (Human Rights Watch) 2003–2007 yılları arasında Türkiyeli lezbiyen, gey, biseksüel, travesti ve transeksüel (LGBTT) bireylerin tanıklıklarıyla hazırladığı ‘Kurtuluşumuz İçin Bize bir Yasa Gerek - Değişen Türkiye’de Toplumsal Cinsiyet, Cinsellik ve İnsan Hakları’ başlıklı rapor Meclis’te bulunan tüm siyasi partilerin başkanlarına dağıtıldı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden Juliana Cano Nieto ve Scott Long ile Kaos GL Derneği’nden Barış Sulu yapılan Meclis ziyaretinde Demokratik Toplum Partisi (DTP) milletvekillerinden Sebahat Tuncel’le de görüştü.

‘Üskül’ün desteği sevindirici’

Tuncel sözlerine Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Mersin Milletvekili Zafer Üskül’ün Ankara’da düzenlenen 3. Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma’ya katılmasına sevindiğini belirterek başladı. Tuncel, AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat’ın, ‘Adalet ve Kalkınma Partisi’nin kadınları, feminist ideolojinin kölesi olmadılar, olmayacaklardır’ sözünün üzerinden bir hafta geçmeden, AKP’den Zafer Üskül’ün ‘LGBTT bireylerin yanındayız, sorunlarını dinliyoruz, kapımız açık’ açıklaması yapmasını sevindirici bir adım olarak değerlendirdi.

Meclis’e verdiği LGBTT bireylere uygulanan ayrımcılıklar ile ilgili soru önergesini de ilerici bir adım olarak değerlendirdi. Kendisinin de kadın hareketinin içinden geldiğini ve LGBTT ile ilgili sorunların kadın örgütleri içinde de sık sık gündeme geldiğini belirtti.

‘Soru önergesi gündeme elbette gelecek’

‘Şu andaki Meclis bu konuda ne düşünüyor merak ettim, şu anda bekleme aşamasındayım, soru önergesi gündeme elbette gelecek ve LGBTT bireyler hakkında Meclisin neler düşündüğünü öğrenmiş olacağız’ diyen Tuncel, az gelişmiş ülkelerde farklılıkların kabulünün çok zor olduğunu söyledi. ‘Genel Ahlak’ kuralları çerçevesindeki heteroseksist öğretilerin iliklerimize kadar işlemiş olmasından dolayı bunlardan kurtulmanın çok kolay olmadığını ve birçok eşcinsel bireyin bu nedenle kendini gizlediğini, gizlemeyenlerin de iş ve okuldan atılma tehlikesi içinde bulunduklarını, işsiz kalanların da zorunlu seks işçiliği yaptıklarını belirten Tuncel, toplumun bakış açısını değiştirmenin çok zorlu bir süreç olduğunu bildiğini ve bu nedenle öncelikle LGBTT bireyler için yasalara ihtiyacımız olduğunun altını çizdi.

‘Rapor LGBTT bireylerin sorunlarını ayrıntılı inceliyor’

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden Juliana Cano Nieto da hazırladıkları raporda Türkiye’deki LGBTT bireylerin örgütlenme, askere alınma, iş, eğitim konularında yaşadıkları zorlukların ayrıntılı olarak incelendiğini söyleyerek raporu Sebahat Tuncel’e sundu.


Etiketler: insan hakları
nefret