11/03/2013 | Yazar: Murat Köylü

Birleşmiş Milletler’in (BM) Binyıl Kalkına Hedeflerine dair Türkiye Ulusal İstişare Bilgilendirme Toplantısı 7 Mart Perşembe günü Ankara Swiss Hotel’de gerçekleştirildi.

Birleşmiş Milletler’in (BM) Binyıl Kalkına Hedeflerine dair Türkiye Ulusal İstişare Bilgilendirme Toplantısı 7 Mart Perşembe günü Ankara Swiss Hotel’de gerçekleştirildi. Toplantıya uluslararası hükümetlerarası örgütler, Türkiye kamu yönetimin, sivil toplum ve akademiden yaklaşık 150 kişi katıldı.
 
Toplantının açılış konuşmasını BM Türkiye Daimi Temsilcisi Shadid Najam yaptı. İnsanlık ailesinin nasıl bir gelecek istediği sorusunun nesnel ve net yanıtları olduğunu söyleyen Najam, devletlerin ve çıkar gruplarının Binyıl Kalkınma Hedefleri’ni temel politikalar olarak benimsemeleri gerektiğini söyledi.
 
Daha sonra söz alan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı ve BM Yerel Yönetimler Danışma Komitesi Başkanı Kadir Topbaş istikrarlı çoğulcu yönetim, güvenliğin sağlanması ve yoksullukla mücadelenin öneminin altını çizdi. Topbaş, Binyıl Kalkınma Hedefleri’nin gerçekleştirilebilir ilkeler olduğunu, bu ilkelerin ise ancak pratik yerel ve küresel politikalar yolu ile gündelik hayat ile buluşabileceğini belirtti.
 
Türkiye’nin Cinsiyet Eşitliği Karnesi Zayıf
Türkiye cinsiyet eşitsizliğinin ve kadına yönelik şiddetin dünya üzerinde en ağır yaşandığı, demokratik temsil mekanizmalarında ve iş yaşamında zayıf katılımın gözlendiği bir ülke olarak resmedildi. Türkiye 1923 için kadınların istihdama katılım oranını yüzde 35 olarak hedefliyor. Bununla ilgili Avrupa Birliği’nin 2020 hedefi ise yüzde 75.
 
Türkiye’nin kalkınmada sürdürülebilirlik, doğru enerji politikaları, ekoloji ve su politikalarının güçlendirilmesi konularında da desteklenmesi gerektiği belirtiliyor.
 
Binyıl Kalkınma Hedefleri Nedir?
Eylül 2010’da Binyıl Kalkınma Hedefleri Zirvesi’nde, BM’ye taraf ülkeler iddialı bir eylem planı ortaya koydular. Bu plan, son tarih olarak belirlenen 2015 yılına kadar hedeflere ulaşmak için yapılması gerekenlerin anahatlarıyla belirleyen bir yol haritası olarak işlev görüyor.
 

8.     Hedef: Kalkınma için küresel bir ortaklık kurmak 


Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam