16/12/2019 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL Derneği’nin yayımladığı “Türkiye’nin LGBTİ Mültecilerle İmtihanı” raporu Türkiye’de yaşayan LGBTİ mültecilerin barınma hakkı ihlallerini ortaya koyuyor.

Türkiye’de yaşayan LGBTİ mültecilere ev verilmiyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Görsel: Malika Favre

Kaos GL Derneği’nin “Türkiye’nin LGBTİ Mültecilerle İmtihanı” başlıklı raporuna göre, Türkiye’de yaşayan mültecilere ev verilmiyor.

Türkiye’deki mülteci LGBTİ’lerin temel hak ve hizmetlere erişimlerinde yaşadıkları ihlalleri ortaya koyan rapor, mültecilerin barınma haklarının en sık ihlal edilen haklarından biri olduğuna dikkat çekiyor.

LGBTİ mülteciler sık sık ev değişmek zorunda kalıyor

Rapora göre Türkiye’de yaşayan LGBTİ mültecilerin, barınma aşamasında gerek ev kiralama gerekse oturma sürecinde ev sahibi, emlakçı ve komşular ile olan karşılaşmalarının çoğu olumsuz deneyimler içeriyor.

Yapılan görüşmelerden elde edilen verilere göre ev sahiplerinin mültecilere yönelik tavrı sıklıkla yabancı düşmanlığı içeriyor. Bu sebeple mültecilere ev verilmiyor ya da yüksek fiyatlarla ev veriliyor. Ev kiralayabilen mültecilerin de özel hayatlarına müdahale ediliyor, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği nedeniyle evden çıkarılabiliyor ve evden çıkarılırken depozitoları geri verilmiyor.

Diğer yandan rapora göre LGBTİ mülteciler ev sahibi ve evle ilgili yaşanan bu sorunlardan dolayı sık sık ev değişmek zorunda kalıyor. Türkiye’de yaşayan LGBTİ mülteciler bu sorunlarla kendilerinden önce Türkiye’ye gelen arkadaş ve tanıdıklarını içeren sosyal ağlardan destek alarak ya da kirayı bölüşmek için birden fazla kişiyle aynı evde kalarak baş etmeye çalışıyor.

Ev verilmiyor, dolandırılıyor, özel hayatları sorgulanıyor

Rapora göre en sık yaşanan barınma hakkı ihlali mülteci LGBTİ’lere ev verilmemesi. Görüşmelerde barınma sorunu yaşadığını beyan eden mültecilerin yüzde 34’ü yabancı olmaktan kaynaklı kendisine ev verilmediğini, yüzde 25’i emlakçı ve ev sahibi tarafından dolandırıldığını söylüyor.

Görüşmecilerin yüzde 13’ü ev sahibini ikna etmek için toplu kira ödemek zorunda kalıyor.  Yüzde 8’i emlakçının cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği nedeniyle ya da mülteci olmalarından ötürü kendilerine kötü davranıldığını söylüyor.

Raporda barınma hakkı ihlali yaşadığını söyleyen görüşmecilerin %8’i ev kiralama sürecinde “evli ve ailenin olup olmadığının” sorulduğunu; %8’i evli olmamaktan dolayı ev verilmediğini ve %4’ünün de ev kiralama sürecinde din ve mezhebin sorulduğunu ifade ediyor. 

“Türkiye’nin LGBTİ Mültecilerle İmtihanı” başlıklı rapora buradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: insan hakları, mülteci, barınma
İstihdam