14/09/2010 | Yazar: KAOS GL

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Agos gazetesi yayın yönetmeni Hrant Dink'in 19 Ocak 2007 tarihinde İstanbul Şişli'de katledilmeden önce ve son

Türkiye, Dink Cinayetinden Oybirliğiyle Mahkum Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Agos gazetesi yayın yönetmeni Hrant Dink'in 19 Ocak 2007 tarihinde İstanbul Şişli'de katledilmeden önce ve sonrasında yapılan başvurular kapsamında Türkiye'yi yaşam hakkını ihlal ettiği, mahkemelere etkin başburu hakkını kısıtladığı ve ifade özgürlüğü hakkını çiğnediği gerekçesiyle mahkum etti.
Beş ayrı başvuruyu birleştiren AİHM, "yaşam hakkı"nı güvence altına alan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 2. maddesinin, ifade özgürlüğünü savunan 10. maddesi ve "mahkemeye etkin başvuru hakkı"nı düzenleyen 13. maddenin de ihlal edildiğine oybirliğiyle hükmetti.
 
AİHM, Rakel Dink ve çocuklarına 100 bin avro (yaklaşık 192 bin TL) ve Hrant Dink'in kardeşi Hosrof Dink'e de 5 bin avro (9 bin 600 TL) manevi tazminat ödenmesi ve mahkeme gideri karşılığında da 28 bin 595 avro (54 bin 902 TL)ödenmesine hükmetti. Türkiye, böylece Dink Ailesi'ne toplam 256 bin 500 TL ödeyecek.
 
Türkiye'nin gönderdiği savunmada Dink'in yargılandığı ve hedef haline getirildiği yazılarıyla ilgili "Nazi benzetmesi" yapılması ve "koruma istemedi" şeklindeki argümana yer verilmesi tepkilere neden olmuştu.
 
Türkiye, daha önce de, Diyarbakır'da katledilen Musa Anter ve KKTC'de işlenen Kutlu Adalı cinayetlerinde de mahkum edilmişti.


Etiketler: insan hakları
İstihdam