27/06/2015 | Yazar: Kaos GL

Türkiye, BM Evrensel Periyodik İncelemesi’nde ‘insan haklarına bağlı yükümlülüklerini uygularken LGBT’leri de içerecek şekilde sivil toplumun sürece dahil edilmesinin sağlayacağını belirtti. Anayasa’da cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği tavsiyesini ise reddetti.

Türkiye, LGBT sivil toplumunu insan hakları uygulamalarına katacak Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Türkiye, Birleşmiş Milletler Evrensel Periyodik İncelemesi’nde “insan haklarına bağlı yükümlülüklerini uygularken LGBT’leri de içerecek şekilde sivil toplumun sürece dahil edilmesinin sağlayacağını belirtti. Anayasa’da cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği tavsiyesini ise reddetti.
 
Birleşmiş Milletler’e üye devletler tarafından Türkiye’nin insan haklarına dair durumunun gözden geçirildiği Evrensel Periyodik İnceleme (EPİ) toplantısında Türkiye’nin son kez görüşüldüğü İnsan Hakları Konseyi’nin 29. Oturumu, 26 Haziran 2015’te Cenevre’de gerçekleşti.
 
Kaos GL Derneği’nden Ezgi Koçak’ın izlediği ve Kaos GL, LGBTI News Turkey, ILGA ve IGLHRC adına bir sunum gerçekleştirdiği oturumda Türkiye, kendisine sunulan tavsiyeleri değerlendirdi. Türkiye’ye cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılığın önlenmesine ilişkin 11 ülke tarafından tavsiyede bulunulmuştu. Bu ülkeler; Uruguay, Arjantin, Brezilya, Kanada, Şili, Hırvatistan, Danimarka, Finlandiya, İsrail, Norveç ve Slovenya.
 
“LGBT’leri de içeren sivil toplum sürece katılacak”
 
Türkiye Norveç’in verdiği “Türkiye’nin insan haklarına bağlı yükümlülüklerini ve EPI tavsiyelerini uygularken LGBT’leri de içerecek şekilde sivil toplumun sürece dahil edilmesinin sağlanması” tavsiyesini kabul etti.
 
3 tavsiyeye ise “hukukun üstünlüğüyle yönetilen her demokratik ülkede olduğu gibi Türkiye’de de LGBT’lere yönelik ayrımcılık ve nefret suçları yargıya taşınmaktadır” ifadeleriyle hali hazırda uygulanıyor olduğu notunu düştü.
 
“Yasalarda cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği yine yok!”
 
Ayrımcılık ve nefret suçları yasasının LGBT’lere yönelik nefret suçlarını da kapsayacak şekilde değiştirilmesi yönünde verilen 8 tavsiyeyi de Türkiye, “Anayasa’nın 10. Maddesi her türlü ayrımcılık biçimlerini yasaklamıştır… Bu bağlamda da ilgili yasalar zaten güçlendirilmiş ve daha fazla bir yasal değişiklik öngörülmemektir” notuyla reddetti.
 
Kaos GL uluslararası alanda verdiği savunuculuk mücadelesinin bir gereği olarak Türkiye’nin, BM çatısı altında kabul ettiği tavsiyeleri uygulaması için çalışmalarını sürdürecek. 

Etiketler: insan hakları
İstihdam