14/05/2020 | Yazar: Yıldız Tar

ILGA-Avrupa’nın raporuna göre Türkiye bu yıl da LGBTİ haklarında Avrupa’da sondan ikinci sırada yer alıyor.

Türkiye LGBTİ haklarında Avrupa’da yine sondan ikinci! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Uluslararası Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks Derneği Avrupa’nın (ILGA-Europe) yıllık Gökkuşağı Haritası ve İndeksi’nin 2020 sonuçları yayınlandı.

Rapora göre ülkelerin yüzde 49’unda pozitif bir değişiklik yaşanmadı. Bu yıl da çok sayıda ülke indekste geriledi. LGBTİ insan hakları savunucuları yoğun risk altında ve yetkililer çok sayıda ülkede sivil toplum örgütlerini hedef alıyor, kamusal etkinlikler yasaklanıyor.

İndekste COVID-19 salgının bazı hükümetler tarafından insan haklarını baskılamak için kullanıldığı da belirtiliyor.

ILGA-Avrupa Direktörü Evelyne Paradis, “LGBTİ’lerin eşitliğine yüksek düzeyde önem verme çağrımız hiçbir zaman bu kadar acil bir mesele değildi” dedi.

Macaristan, Polonya ve Türkiye’de üst derece alarm işaretleri

ILGA-Avrupa Yönetim Kurulu Eş Başkanı Darienne Felemington ise, Macaristan, Polonya ve Türkiye gibi ülkelerde kamu politikalarının LGBTİ’leri tehdit ettiğine dikkat çekti:

“Macaristan, Polonya, Türkiye gibi ülkeler pandemiden önce de LGBTİ toplumunu hedef alan uygulamalarından dolayı ilgi odağındaydı. Macaristan’da cinsiyetin yasal olarak tanınmasını yasaklama taslağı, Polonya’da kürtaj ve cinsel eğitimini yasaklamak için önerilen taslak, Türkiye’nin siyasi liderleri tarafından LGBTİ kişilerin koronavirüsün sebebi olarak gösterilmesi gibi örnekler hükümetlerin kırılgan grup ve azınlıkların haklarını kısıtlamak için güçlü otoriteryen eğilimlerini krizle nasıl birleştirdiğine ilişkin uyarı işaretleri. Eğer ki Avrupa hükümetleri ve kurumları için hukukun üstünlüğü ve insan hakları konusunda kararlı bir duruş sergilemek için bir zaman varsa, o zaman bu zamandır!”

Türkiye bu yıl da sondan ikinci sırada

İndekse göre Türkiye LGBTİ hakları konusunda sondan ikinci sırada. Rapora göre 2015 yılından beri Türkiye’de toplanma ve örgütlenme özgürlüğü hakkına ilişkin kısıtlamalar bu durumun sebebi. Türkiye geçtiğimiz yıl da aynı sıradaydı ancak bu yıl bir puan daha kaybetti ve LGBTİ haklarını gerçekleştirme konusunda yüzde 5’ten yüzde 4’e geriledi.

Listenin son sırasında ise yüzde 2 ile Azerbaycan yer alıyor. Yüzde 8 ile Ermenistan sondan üçüncü, yüzde 10 ile Rusya ise sondan dördüncü sırada yer alıyor.


Etiketler: insan hakları
İstihdam