29/01/2020 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL’den Avukat Kerem Dikmen, Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakçı’nın Evrensel Periyodik İnceleme toplantısındaki iddialarını değerlendirdi.

“Türkiye'nin Birleşmiş Milletler temsilcisi doğruları söylemedi” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisinde 16 devletin LGBTİ+ hakları ile ilgili tavsiye ve eleştirilerini sunduğu Evrensel Periyodik İnceleme toplantısında Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakçı, Türkiye’de LGBTİ+’ların toplantı ve gösteri özgürlüğü olduğunu ileri sürdü.

Kaymakçı’nın yanıtlarını Kaos GL’den Avukat Kerem Dikmen değerlendirdi.

Av. Dikmen  “Devlet görevlilerinin bu tür toplantılarda ya bireysel tutum gereği ya da kurumsal karar gereği meselelere yanıt vermeden, onların kenarından dolanma davranışları olabiliyor. Manipülasyon amaçlayan bu tutumlar yanıt vermeyi değil vermiş gibi olmayı amaçlıyor. İnsan hakları ihlalleri konusunda karnesi kötü devletler açısından sık başvurulan bir yöntem bu” diyor.

Dikmen, Türkiye’de LGBTİ+’lara yönelik yasakların dünya kamuoyu tarafından izlendiğini hatırlatıyor ve ekliyor, “Türkiye temsilcisi Kaymakçı’nın söyledikleri, tam anlamıyla dünyanın bilgiye ulaşma yeteneğini yok saymaktı. Aslında hakikat ötesi dediğimiz de böyle bir politika, gerçekliği büküp kendi gerçeğini inşa etmek.”

“Ankara'da yalnızca gösteri yürüyüşü değil;  sinema gösterimi yapmak bile yasak”

Kaymakçı’nın neleri gizlediğini şöyle aktarıyor Dikmen, “Açık konuşalım; Türkiye'nin BM temsilcisi doğruları söylemedi. Dünya ise doğruları içermeyen bu sözlere inanmadı. Peki Türkiye hangi konuda gerçekleri gizledi? 2015 yılından bu yana İzmir'deki birkaç istisna dışında Türkiye'de yaşayan LGBTİ+'lar herhangi bir gösteri yürüyüşü yapılabilmiş değil. Dikkat edin; Türkiye'den bahsediyoruz, spesifik bir şehirden değil. Ankara'da ise yalnızca gösteri yürüyüşü değil; basit bir sinema gösterimi yapmak bile yasak. Bunun nedeni ise 3 Ekim 2018'den bu yana yürürlükte olan genel yasak. Genel yasağın özelliği şu; torba yasak. Yani ne tiyatro, ne sinevizyon, ne basit bir buluşma ne basit bir kokteyli LGBTİ+ hakları savunucuları tarafından gerçekleştirilebiliyor. Bir adım ileri taşıyalım, herhangi bir derneğin bugün gösterdiği bir filmi, yarın Ankara'daki bir LGBTİ+ hakları savunucusu derneğin göstermesi mümkün değil.”

Gerçekler uzaklarda değil…

Av. Dikmen Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakçı’nın iddialarının gerçeği yansıtmadığının kanıtlanması için Ankara Valiliği’nin web sitesine bakmanın yeterli olduğunu söylüyor: “Peki, BM nezdindeki beyanların doğru olmadığını nereden biliyoruz. Uzaklara ve derin araştırmalara gerek yok, Ankara Valiliğinin websitesine bakınca bunu anlamak mümkün. Ve valiliğin konu ile ilgili açılmış davalara verdiği beyanlara...”



Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam