18/02/2019 | Yazar: Kaos GL

Dipnot Yayınevi, queer kitaplarını ve Türkiye’de queer yayıncılığı kaosGL.org okurlarına anlattı.

Türkiye’de queer yayıncılık: Dipnot Yayınevi anlatıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Dipnot Yayınevi, queer kitaplarını ve Türkiye’de queer yayıncılığı kaosGL.org okurlarına anlattı.

Görsel illüstrasyonu: Sapna Satyanarayana

Yayıncılığa queer bir yaklaşım getirmek, iktidar olanı ve normativiteyi tartıştıran yayınları okuyucu ile buluşturmak, queer teori ve pratiğin olmazsa olmazlarından. Bu heyecanla yayıncılık hayatını sürdüren Türkiye’den queer yayıncılık örneklerini KaosGL.org okuru için derledik.

Bu mini derlemenin bir benzerini farklı ülkelerden queer yayıncıları bir arada topladığımız başka bir yazı dizisinde bir araya getirmiştik. Bu defa Türkiye’den yayıncılarla görüştük ve bu seriyi hazırladık.

Pazartesi günleri yayımlanacak bu dizi ile yeni yayınlarla tanışmanın yanı sıra ilham alarak mücadeleyi ortaklaştırmanın imkânlarını yeniden gözden geçirmeyi umuyoruz. Yazı dizimizin bu hafta konuğu Dipnot Yayınevi.

Yayınevi’nin queer temaslı iki kitabı var. Bunlardan ilki 2011 yılında bastığı ve 2018’de genişletilmiş ikinci baskısı Alev Özkazanç’ın “Feminizm ve Queer Kuram”ı. Bir diğeri ise Meg-John Barker ve Julia L. Mickenberg’in yazıp, resimlediği ve Utku Özmakas’ın çevirdiği “Queer: Resimli Bir Tarih” kitabı.

Tahakküm ilişkilerinin karşısında duran Dipnot, queer teoriye karşı koyamamış ve kendi ifadesi ile queer teoriyi cinsel yönelimlerin sorunlarıyla sınırlamamış, bu sorunların kesiştiği tüm sömürü biçimlerini tartılmış. Söz Dipnot’ta.

Queer teorinin eleştirel etki alanı…

“Queer” nasıl ilginizi çekti?

Dipnot, kendisini tahakküm ilişkilerinin, doğanın ve insanın sömürüsünü koşullayan üretim/bölüşüm ilişkilerinin karşısında konumlandıran, radikal-eleştirel çizgide faaliyet yürüten bir yayınevi. Tahakküm ilişkilerinin inşasında ve yeniden-üretiminde, cinsel yönelimleri baskı altına alan iktidar süreçlerinin ve yapılarının rolü düşünüldüğünde, queer teorinin eleştirel-radikal konumunun da Dipnot’un yayın faaliyetinin mücavir alanına girdiğini söyleyebiliriz. Queer teorinin eleştirel etki alanı bizim yayın faaliyetimizin diğer başlıklarını da içeriyor üstelik. Nitekim queer teori eleştirel ilgisini, salt, baskı altındaki cinsel yönelimlerin sorunlarıyla sınırlamamış, bu sorunların kesiştiği başka sömürü ve tahakküm kategorileriyle de ilgilenmiştir.

“Sosyal medyada en çok etkileşim aldığımız kitaplarımız arasında”

Kitaplarınız okuyucuda nasıl bir etki yarattı?

LGBTİ+ ve feminist çevrelerin yoğun bir ilgisi var bu fasıldaki yayınlarımıza. Bu çevrelerin dışında genel olarak akademik mesainin de ilgisine değdiğini söyleyebiliriz. Edebiyat-dışı kitaplar içinde en çok satan yayınlarımız içinde yer alıyorlar. Birçok tanıtım ve eleştiri yazısının konusu oldular. Özellikle sosyal medyada en çok etkileşim aldığımız kitaplarımız arasındalar. Queer kitaplarının geniş bir okur kitlesine sahip olduğunu söyleyemesek de, ilginin hızla ve giderek arttığını tespit edebiliyoruz.

İlgili haberler:

Türkiye’de queer yayıncılık: NotaBene ve Kaos GL’nin “Queer Seri”si nasıl başladı?

Türkiye’de queer yayıncılık: Sel Yayıncılık anlatıyor


Etiketler: kültür sanat
İstihdam