02/10/2009 | Yazar: Aykan Safoğlu

‘Avrupa Birliği’nin beklenmedik baskıları ya da FDP'deki sol kanadın güçlenmesi sayesinde, CDU’nun muhafazakâr müdahalelerinin önü alınabilir’ 

Türkiyeli Eşcinseller Derneği, Almanya Seçimlerini değerlendirdi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

‘Avrupa Birliği’nin beklenmedik baskıları ya da FDP'deki sol kanadın güçlenmesi sayesinde, CDU’nun muhafazakâr müdahalelerinin önü alınabilir’ 

Berlin Brandenburg Türkiyeli Eşcinseller Derneği’ne, Almanya Genel Seçimlerini nasıl değerlendirdiklerini sorduk.

Yeni hükümetten, kurulacak koalisyondan beklenebilecek gelişmeler ve gerilemeler arasında şu konular var:
 
Anayasal eşitlik
Anayasa'nın vatandaşlar arası eşitliği düzenleyen 3. Maddesine cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğinin eklenmesi büyük bir ihtimalle unutulabilir. 
 
Eşit muamele yasası
Genel Eşit Muamele Yasası (Allgemeines Gleichbehandlungsgesetz) ve onunla birlikte federal düzeyde çalışan ve oldukça muhafazakâr olan Federal Ayrımcılıkla Mücadele Bürosu’nda (Bundesantidiskriminierungsstelle) herhangi bir değişiklik olmayacaktır. Özellikle Almanya’nın en büyük işverenlerinden olan kiliseler, istediği insanı işe alıp istediğini işten atabilmeye devam edebilir (başörtüsü, eşcinsellik, dinsizlik ya da başka bir dine mensup olmak vs. gibi nedenlerden...).
 
Eşit evlilik yasası
"Homo-Ehe / Eşcinsel Evlilikleri" (Homo-Ehe diye bahsi geçen, kavram aslında heteroseksüellerle aynı haklara sahip olan eşcinsel evliliklerinin ima ediyor, ama yürürlükte olan ve heteroseksüel evliliklerinden farklı olan uygulama ise ‘yaşam birlikteliği’ / ‘Lebenspartnerschaft’), ikinci sınıf bir evlilik anlaşması olmaya devam edecek, partnerlerin birlikte evlat edinmesi, vergi konularında ve birtakım "küçük" konuda eşitlikler olmayacaktır.
 
Transseksüellik yasası
Transseksüellik yasasındaki değişiklikler şimdiye kadar olduğu gibi, sadece Anayasa Mahkemesi baskı uyguladıkça yapılacak. Trans örgütlerinin başlıca isteği olan Transseksüellik Yasasının kaldırılması ise bu dönemde yine söz konusu olmayacak.
 
FDP, CDU’nun müdahalelerini dengeleyebilir
GLADT bütün bu olumsuz tablo dışında yine de ümidi elden bırakmış değil.
 
Avrupa Birliği’nin beklenmedik baskıları ya da FDP'deki sol kanadın güçlenmesi sayesinde, CDU’nun muhafazakâr müdahalelerinin önü alınabilir diyorlar. Mesela FDP’li Leutheusser-Schnarrenberger yeni Adalet Bakanı olacak olursa, şimdiye kadar SPD’li Zypries'le olduğu gibi, CDU'lu İçişleri Bakanlığı’na biraz baskı uygulanabilir. Bu da şimdilik yüreğimize su serpebilir, diyorlar.(AE)
 

Etiketler: yaşam, siyaset
nefret