29/01/2015 | Yazar: Yıldız Tar

Türkiye’deki transfobik baskılardan kaçarak Viyana’ya giden trans kadın Hande Öncü nefret cinayeti sonucu yaşamını yitirdi.

Türkiyeli trans kadın Viyana’da öldürüldü Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Türkiye’deki transfobik baskılardan kaçarak Viyana’ya giden trans kadın Hande Öncü nefret cinayeti sonucu yaşamını yitirdi. Cenaze Trans Melekler’in çabalarıyla Türkiye’ye getiriliyor.
 
Viyana’da Türkiyeli bir trans kadın olan Hande Öncü nefret cinayeti sonucu yaşamını yitirdi. Kimliği belirsiz kişiler tarafından elleri ve ayakları arkadan bağlanıp boğularak öldürülen Öncü’nün naaşı uzun çabalar sonucu Türkiye’ye getiriliyor.
 
Avusturya’ya iltica başvurusunda bulunan Öncü yaklaşık bir buçuk yıldır Viyana’da yaşıyordu. Geçtiğimiz günlerde nefret cinayeti sonucu yaşamını kaybeden Öncü’nün iltica sebebi ise Türkiye’de yaşadığı transfobik baskılardı.
 
Viyana’da da transfobiyle karşılaşan Öncü’nün nefret cinayetine kurban gitmesi Türkiye’deki trans arkadaşlarını üzüntüye boğdu. Translar arasındaki dayanışmayı güçlendirmek için kurulan Trans Melekler ve Pembe Hayat Derneği hemen örgütlenerek naaşın Türkiye’ye getirilmesi için çalışmalara başladı.
 
Diyanet İşleri Vakfı ve Viyana'daki LGBTİ örgütü Trans X ile görüşen Pembe Hayat Derneği, cenazenin getirilmesi için bürokratik süreçlerle ilgilendi.
 
Cenazesi İzmir’e getiriliyor
 
Sığınmacı statüsünden ötürü cenazenin Viyana’da defnedilmesini istemeyen Trans Melekler, naaşın Türkiye’ye getirilmesi için gereken parayı topladı. Öncü’nün cenazesi gökkuşağı bayrağına sarılı bir şekilde Türkiye’ye getiriliyor.
 
Trans Melekler’den Öykü Ay sürece ilişkin KaosGL.org’a konuşarak, her zaman olduğu gibi trans kadınlar olarak dayanıştıklarını belirtti. Ay, “Buradaki transfobik şiddetten kaçarak Viyana’ya giden arkadaşımızın orada gömülmesine gönlümüz razı gelmedi. Edirne’den Kars’a örgütlendik ve arkadaşımıza sahip çıktık. Otopsi ve kargo parasını topladık ve ödedik. Cenaze masraflarını da üstlenmiş durumdayız” dedi.
 
“İkiyüzlü toplumu bir kez daha gördük”
 
Öncü’nün İzmir’de kaldığı süreden ev arkadaşı ve İstanbul LGBTİ aktivisti İlayda ise arkadaşını şu ifadelerle andı:
 
“Çok cana yakın bir arkadaşımızdı. Çok güzel vakitler geçirdik. Ben çeşitli toplantı ve paneller için şehirdışına gideceğim zaman beni havaalanına kadar yolculardı. Arkadaşlarıyla her yer giden, onlara sahip çıkan bir kişiydi. Işıklar yoldaşı olsun. Birçok arkadaşımızı nefret cinayetlerine kurban veriyoruz. Gün geçmiyor ki bir arkadaşımızı daha kaybetmeyelim. Ama bu sefer ülke dışında olması süreci zorladı. Toplumun ikiyüzlü tutumunu bir kez daha gördük.”
 
Öncü’nün naaşı İzmir’e getiriliyor. Trans Melekler ve arkadaşlarının katılımıyla önümüzdeki günlerde defnedilecek. 

Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam