24/05/2017 | Yazar: Gözde Demirbilek

Göç mevzuatı ve LGBTİ mültecilerin Türkiye’de karşılaştıkları hak ihlalleri Dava Gözlem Atölyesi’nde konuşuldu.

Türkiye’deki LGBTİ mültecilerin yaşadığı hak ihlalleri neler? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Göç mevzuatı ve LGBTİ mültecilerin Türkiye’de karşılaştıkları hak ihlalleri Dava Gözlem Atölyesi’nde konuşuldu.

Kaos GL, LGBTİ’lerin tarafı olduğu davaları gözlemlemek, duruşma salonlarından haber yazmak, yargı sürecindeki insan hakları ihlallerini izleyip raporlamak isteyen LGBTİ aktivistleri ve KaosGL.org gönüllü muhabirleri için Dava Gözlem Atölyesi yapıyor.

Dört günlük program 22 Mayıs Ankara Neva Palas Otel’de İnsan Hakları Ortak Platformu’ndan Dicle Çakmak’ın “İnsan haklarına ilişkin temel kavramlar” ve “Ayrımcılık ve nefret” sunumuyla başladı. Dün (23 Mayıs) ise Av. Kerem Dikmen; davalarda sık yaşanan ihlalleri, ceza soruşturma ve kovuşturmalarda sivil toplumun rolünü ve yargılama süreci bittikten sonraki aşamaları anlattı.

Dava Gözlem Atölyesinde bugün, Pembe Hayat Derneği Avukatı Rıza Yalçın Koçak ceza davaları, translara yönelik hak ihlallerini sunumuyla başladı. Program, Kaos GL Derneği’nden Av. Hayriye Kara ve Av. Faika Deniz Paşa’nın göç mevzuatı ve LGBTİ mültecilerin Türkiye’de karşılaştıkları hak ihlalleri sunumuyla devam etti.

“Zaten açık kimlikli değilsin, gittiğin yerde de açılma”

Av. Faika Deniz Paşa, LGBTİ mültecilerin yaşadığı ayrımcılıklarla ilgili örnekler verdi.

 “Cinsel yönelim cinsiyet kimliğine dair açık ifade yok. Birçok coğrafyada feminen erkekler heteroseksüel olsa da eşcinsel olarak varsayılabiliyor. Bu nedenle cinsiyet normları dışında davranan mültecilere ayrımcılık uygulanabiliyor.”

“Tek başına ayrımcılık zulüm teşkil etmeyebilir. Süreklileştiğinde ve kişi bundan kendini çekemediğinde bu ayrımcılıklar zulme varabilir. Dünyada birçok ülkede mahkeme kararlarında LGBTİ’lere “Sen zaten açık kimlikli değilsin, gittiğin yerde de açılmazsan zulüm de görmezsin” diyebiliyorlar.”

“Tercümanı olmayan göç idareleri var”

Av. Hayriye Kara ise mültecilerin iletişim kurduğu uzmanların ve gerekli teçhizatın yetersiz olduğunu ifade etti.

“İl göç müdürlüklerindeki tavırlar çok ilginç olabiliyor. Bazı şehirlerde tercüman yok mesela. Belli saatlerde geldiğini söylüyorlar, tam zamanlı tercüman yok.”

“Mültecilerin başvurularının geri çekilmiş sayılması çok kolay. Bir şehirde kalmak zorundasınız, belli aralıklarla imza vermek zorundasınız. Şehir dışına çıkarsan ya da üç kez imza atmazsan başvurun direkt geri çekilmiş sayılıyor. Bazı şehirlerde artık parmak izi okutma makinesi kullanıyorlar. İmza yükümlülüğünü yerine getirmek zorundasın ama makine her zaman çalışmıyor ve makinede sorun olduğunu dile getirdiğinizde ‘Bizim sorunumuz değil ki bu’ diyorlar.”

“Mülakatlar çok sorunlu ilerliyor. İran’dan gelen LGBTİ’lerle ilgilenecek göç uzmanlarının; İran’la, İran kültürüyle, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğiyle, hak temelli çalışmayla ilgili bilgisi olması gerekir ama üç gün eğitim alan herkes uzman olarak orada oturuyor ve dolayısıyla ayrımcılıklar yaşanıyor.”

“Türkiye bir ara durak ve yerleştirme çok yavaş ilerliyor. Ara durakta da on bin mülteciye bir psikolog, bir sosyal çalışmacı ve bir tercüman düşebiliyor. Bu yüzden mültecilerin derdini anlatma gibi sıkıntıları olmaya başlıyor doğal olarak. Ve yerleştirme 2-3 yıl ve bazen daha uzun olabiliyor. Burada ‘insanları şiddetten korumaya çalışmak’ yeterli olmuyor. 3 yıl gibi bir sürede, kişilerin yaşama motivasyonlarını da desteklemen gerekiyor.”

Atölyeler nasıl devam edecek?

22-25 Mayıs tarihleri arasında insan haklarına ilişkin temel kavramlardan adli olay, soruşturma ve kovuşturmalarda taraflara; davalarda sık yaşanan ihlallerden LGBTİ hareketini ilgilendiren emsal davalara dava gözleme ilişkin farklı oturumlar yapılacak.

Atölyeler şöyle devam edecek:

22 MAYIS PAZARTESİ

10.00 – 12.30: İnsan haklarına ilişkin temel kavramlar: Dicle Çakmak, İnsan Hakları Ortak Platformu

12.30 – 13.30: Öğle yemeği

13.30 – 15.15: Ayrımcılık, nefret söylemi, nefret suçları, hak ihlalleri: Farklar, benzerlikler – Kavram atölyesi Dicle Çakmak, İnsan Hakları Ortak Platformu

15.30- 17.00: Dava Gözlem Kılavuzu tanıtımı: Av. Kerem Dikmen

 

23 MAYIS SALI

10.00 – 11.15: Adli olayın soruşturmaya, soruşturmanın kovuşturmaya dönüşmesi; Ceza soruşturma ve kovuşturmasında taraflar: Av. Kerem Dikmen

11.30 – 13.00: Davalarda sık yaşanan ihlaller: Av. Kerem Dikmen

13.00 – 14.00: Öğle yemeği

14.00 – 15.30: Ceza soruşturma ve kovuşturmalarında sivil toplumun rolü: Av. Kerem Dikmen

15.45 – 17.00: Yargılama süreci bittikten sonra dosyanın geçirdiği aşamalar: Av. Kerem Dikmen

 

24 MAYIS ÇARŞAMBA

10.00 – 11.15: Ceza davaları, translara yönelik hak ihlalleri, Pembe Hayat deneyimi, stratejik davalar: Av. Yalçın Koçak

11.30 – 12.30: Ceza davaları, translara yönelik hak ihlalleri, Pembe Hayat deneyimi, stratejik davalar: Av. Yalçın Koçak

12.30 – 13.30: Öğle yemeği

13.30 – 14.45: Göç mevzuatı ve LGBTİ mültecilerin karşılaştıkları hak ihlalleri – Hukuk ve insan hakları açısından LGBTİ mülteciler: Av. Hayriye Kara & Av. Faika Deniz Paşa

15.00 – 16.30: Göç mevzuatı ve LGBTİ mültecilerin karşılaştıkları hak ihlalleri – Hukuk ve insan hakları açısından LGBTİ mülteciler: Av. Hayriye Kara & Av. Faika Deniz Paşa

 

25 MAYIS PERŞEMBE

10.00 – 11.30: Dava gözlem deneyimi – Adliye koridorlarından duruşma salonlarına neyi gözlemliyoruz? Dicle Çakmak

11.45 – 12.30: Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’tan LGBTİ hareketini ilgilendiren emsal davalar: Av. Hayriye Kara & Av. Faika Deniz Paşa

12.30 – 13.30: Öğle yemeği

13.30 - 14.45: Tutanaktan haber çıkarmak – Soruşturma ve kovuşturma sürecinde haber nasıl yazılır? – Yıldız Tar

15.00 – 17.00: Kapanış ve değerlendirme – Moderatör: Ali Özbaş

*Bu etkinlik Rosa Lüksemburg Stiftung (RLS) tarafından desteklenmektedir. Bu durum RLS’nin etkinlik içeriğine katıldığı anlamına gelmemektedir.

 

İlgili haber:

Sıradan olaydan adli soruşturmaya yargı sürecinde neler yaşanıyor?

Dava Gözlem Atölyesi başladı: Hiçbir hak ihlali münferit değildir!

Dava Gözlem Atölyesi’nde ayrımcılık ve nefret tartışıldı

‘Dava Gözlem Kılavuzu’ yayınlandı!

Dava gözlem, soruşturma aşamasını da kapsamalı


Etiketler: insan hakları, mülteci
İstihdam