19/07/2013 | Yazar: Cihat Gündüz

Gazetem Ege köşe yazarı merhum Hilmi Çınar’ın 19 Mart 2012 tarihli transları hedef alan yazısı, Türkiye’den AİHM’ye yapılan bir başvurunun konusu oldu.

Türkiye’nin AİHM’ye Transfobiye Karşı Başvuru Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Gazetem Ege köşe yazarı merhum Hilmi Çınar’ın 19 Mart 2012 tarihli transları hedef alan yazısı, Türkiye’den AİHM’ye yapılan bir başvurunun konusu oldu. Yazı üzerine Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı bireysel başvuru reddedilen İzmir Siyah Pembe Üçgen Derneği üyesi Deniz Rojda Bircan, AİHM’ye başvuru yaptı.
Dava LGBT Hareketi İçin Açıldı
Davacı Deniz Rojda Bircan, yazıda nefret söylemi kullanıldığı ve hedef gösterildiği için davayı açtığını belirterek AİHM’den olumlu bir karar beklediklerini söyledi. Bircan, “bu, LGBT hareketi adına atılmış bir adım. Daha önce de idarî para cezalarıyla ilgili başvurularımız oldu. İzmir Siyah Pembe Üçgen Derneği olarak bütün davaları AİHM’ye taşıma kararı aldık,” dedi.
  
EXPO Fuarı Transfobi Gerekçesi Oldu
"Kentin EXPO-2020’ye pırıl pırıl bir şehir olarak hazırlanması için, polisin travesti ve transseksüelleri kontrol altına almasında büyük bir fayda olduğunu" belirten Çınar, yazısında ayrıca İzmir’in kötü imajının bir an evvel ‘kurutulması, yok edilmesi’ önerisinde bulunmuştu. Yerel mahkemeler yazıyı ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirmiş, karara yapılan itiraz da Karşıyaka Ağır Ceza Mahkemesi tarafından usule uygun görülmüştü. 

Etiketler: insan hakları
nefret