03/09/2010 | Yazar: KAOS GL

Avukatları, vicdani retçi olduğu için 10 yıldır baskılarla birlikte yaşayan, son olarak da Şirinyer Askeri Cezaevi'ne nakledilen İnan Süver'in durumunu AİHM'ye taşıyor.

Tutuklu Vicdani Retçi Süver'in Dosyası AİHM'ye Taşınıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Avukatları, vicdani retçi olduğu için 10 yıldır baskılarla birlikte yaşayan, son olarak da Şirinyer Askeri Cezaevi'ne nakledilen İnan Süver'in durumunu AİHM'ye taşıyor.

"Ben vicdani retçiyim ve bir gün bile askerlik yapmak istemiyorum" diyen ve yaklaşık bir aydır tutuklu bulunan vicdani retçi İnan Süver, açlık grevinde.

Kürt Vicdani Ret Hareketi aktivistlerinden Süver, "firar" iddiasıyla açılan bir soruşturmada hakkında yakalama kararı olduğu gerekçesiyle 5 Ağustos'ta İstanbul Bayrampaşa'daki evinden gözaltına alındı.
 
Avukat Erkan: AİHM'e başvuracağız
Askeri savcılıkça tutuklanarak Kasımpaşa Cezaevi'ne konulan, 24 Ağustos'ta da İzmir Şirinyer Askeri Cezaevi'ne nakledilen Süver açlık grevine başladı. Gelişmeyi bianet'e doğrulayan avukatlarından Davut Erkan, 9 Ağustos'ta açlık grevine başlayan Süver'in hastaneden çıkacağı gün bunu bıraktığını ancak 31 Ağustos'ta buna yeniden başladığını açıkladı.
 
Süver hakkından "izin tecavüzü"nden soruşturma yürütüldüğünü belirten Erkan, "Tutuklanmasının ve yargılanacak olmasının hukuka aykırı olduğunu düşündüğü için bu şekilde bir tepki geliştirdi, açlık grevine başladı" dedi.
 
Avukat, 10 yıllık hukuksuzluğa son vermek için Süver ile ilgilenen İzmir'deki meslektaşlarıyla birlikte Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurmak için hazırlık yaptıklarını ve AİHM'nin Osman Murat Ülke ile ilgili kararı emsal göstereceklerini belirtti.
 
Süver: Suçsuzluğumu haykırmak için açlık grevindeyim
1977 Van Özalp doğumlu olan Süver evli ve üç çocuğu var. İzmir'de İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı'na (TİHV) bağlı avukatların Süver'in her gün ziyaret ettiklerini bildiren Erkan, durumunun bir ay içerisinde netlik kazanacağını söyledi.
 
DİHA Ajansı'na göre, İzmir'de Süver'i ziyaret eden avukat Abdullah Öztürk, "İnan'la yaptığım görüşmede, 'suçsuzluğunu haykırmak için' açlık grevine başladığını belirtti" dedi.
 
Bedelli askerlik konuşuluyor ama...
Uluslararası sözleşmelerde vicdani ret hakkının vicdan özgürlüğünün bir gereği olarak değerlendirildiğini vurgulayan Erkan, "Şu sıralar bedelli askerlik konuşuluyor ama vicdani ret hakkı konuşulmuyor. Tanınmayınca vicdani retçilerin devletin gözünde herhangi bir statüsü olmuyor. Herhangi bir asker gibi bakaya, firar, kaçak, emre itaatsizlik gibi suçlardan yargılanıyor" dedi.
 
Vicdani retçilerin de vicdani kanaatleri gereği hiçbir zaman bu kanaatlerinden dönmeyecekleri için ömür boyu bu tür baskı ve yargılamalara maruz kaldıklarını aktaran Erkan, İnan Süver'in bugüne kadar yaşadıklarını özetliyor:
 
"İnan Süver dokuz senedir bu sürecin içerisinde. Dokuz senedir, devletin ve askerin kendisini bulmasından endişe ederek yaşıyor, resmi bir işlem gerçekleştiremiyor, resmi bir işte çalışamıyor."
 
"Geçmişte de çocuklarını okula kaydetmek için kimlik almak zorunda kalıyor, adresini bildiriyor ve aynı takibata maruz kalıyor. Aylarca cezaevinde kalıyor ve orada işkence görüyor." 
 

Etiketler: insan hakları, askerlik
İstihdam