28/04/2009 | Yazar: Kaos GL

Bu sene 7-14 Mayıs tarihleri arasında

Uçan Süpürge'den Kaos GL'ye özel gösterim: Patrik Yaş 1,5 Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Bu sene 7-14 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek 12. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nde LGBT sinemanın son örnekleri de gösterilecek. Festival ayrıca, ‘Annem Hakkında Her Şey’de Agrado rolüyle kalbimizi fetheden Antonia San Juan’ı Ankara’ya konuk edecek.
 
Bu sene ‘80’ler temasıyla yola çıkan Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, yine tadına doyulmaz bir programla çıkacak seyirci karşısına. Festival’in bu sene de heyecan verici ‘Pembesiz/Mavisiz’ filmleri ve konukları olacak.
 
Kaos GL’ye Özel: Patrik Yaş 1,5
Festivalde ilk kez Kaos GL dergisine özel gösterim yapılacak. Geçen sene İsveç’te en çok izlenen filmlerden biri olan ‘Patrik Yaş 1,5’ (Patrik, Age 1,5), bir gey çiftin evlat edinme sürecinin trajikomik hikâyesini anlatıyor. Michael Druker’in çok sevilen tiyatro oyunundan uyarlanan film, yakın zamanda eşcinsel evliliklerini yasal kabul eden İsveç’te geçiyor ve cinsel kimlik özgürlüğünün sınırlarının nasıl yaratıldığını eğlenceli bir dille sorguluyor. Ünlü aktör Stellan Skarsgård’ın oğlu Gustaf Skarsgård’ın başrolünde oynadığı filmin yönetmeni Ella Lemhagen gösterim sırasında Ankara’da olacak ve seyircilerin sorularını yanıtlayacak.
 
Eşcinsel kadınların filmi
Festivalde ayrıca, Aykut Atasay, İzlem Aybastı, Zeliha Deniz’in birlikte yönettikleri ‘Beyaz Atlı Prens Boşuna Gelme’ adlı belgesel de gösterilecek. Türkiye’deki eşcinsel kadınların görünürlük, temsil ve varoluşsal sorunlarını eleştiren film, Lambdaistanbullu kadınların kolektif ürünü.
 
Kim Bu Kız?: Antonıa San Juan
Festivalin merakla beklenen konuklarından biri İspanya sinemasının önemli kadın oyuncu ve yönetmenlerinden Antonia San Juan olacak. ‘İspanya’nın haşarı kızı’ olarak da tanınan, Almodovar’ın ‘Annem Hakkında Her Şey’ filmindeki transeksüel Agrado rolüyle uluslararası bir üne kavuşan Antonia San Juan, Festival’in konuğu olarak Ankara’ya geliyor. Festival seyircisi, San Juan’ın ‘V.O.’ ve ‘Çin’ adlı kısa filmlerinin yanı sıra çekimlerini yeni tamamladığı ilk uzun filmi ‘Sen Seç’i (Tu Eliges, 2009) de Türkiye’de ilk kez izleme şansı bulacaklar.
 
‘Erkekler Matinesi’nde Söyleşi Var
Geçen yıl erkekliği sorgulayan filmleri programına alan Festival bu sene de ‘Erkekler Matinesi’ni bir söyleşiyle sürdürüyor ve 70’lerden günümüze Türkiye sinemasındaki erkek karakterlerin nasıl kurulduğunu tartışmaya açıyor. 70’lerin eril Yeşilçam fantezilerinden 80’lerin yükselen kadın kimliği karşısında iktidarını yitiren erkeklerine, 90’ların bunalımlarından bugünün taşra kökenli genç erkeklerine sinemamızın konuşulacağı "Kabuslar, Delilik ve Bunalım" başlıklı söyleşiye; ‘Bu Kâbuslar Neden Cemil?’ adlı kitabında Yeşilçam’da erkeklik ve mazlumluğu tartışan Umut Tümay Arslan, Altyazı sinema dergisi yazarlarından Övgü Gökçe ve sinema eleştirmeni ve yazar Fatih Özgüven konuşmacı olarak katılacaklar. 11 Mayıs Pazartesi günü yapılacak söyleşi Ankara Alman Kültür Merkezi’nde…
 
BİLETLER 6 TL
Festivalin bu seneki gösterim ve söyleşi mekanları Kızılırmak Sineması ve Ankara Alman Kültür Merkezi olacak. Festival partilerine ise Ankara’nın en iyi eğlence mekanlarından Dib Sahne ev sahipliği yapacak. Bilet ücretlerinin tam/öğrenci ayrımı olmaksızın 6 TL olacağı festivalle ilgili gelişmeleri festival.ucansupurge.org adresinden takip edebilirsiniz.


Etiketler: kültür sanat
İstihdam