10/04/2008 | Yazar: Kaos GL

8–15 Mayıs tarihleri arasında Ankara’da gerçekleşecek 11.

Uçan Süpürge’de pembesiz-mavisiz filmler Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı 8–15 Mayıs tarihleri arasında Ankara’da gerçekleşecek 11. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nin programında eşcinsel temalı filmler de yer alıyor. Çeşitli festivallerden ödüllerle dönmüş üç film, toplumsal cinsiyete dair çarpıcı öyküler anlatıyor.

Bu sene ‘Kendi Ol, Düşlerini Yarat’ sloganıyla yola çıkan Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali, ‘kendisi olduğu için’ pek çok zorluk yaşayan ama düşlerinden de, mücadelelerinden de vazgeçmeyen eşcinsellerin öykülerine yer veriyor. Festivalin gökkuşağı filmleri ‘öteki’leştirilen kimlikleri cesur bir dille sorguluyor.

Hermafrodit sıkıntı

‘Her Biri Ayrı Renk’ bölümünde Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği Ödülü (FIPRESCI) için yarışacak filmler arasında yer alan ‘XXY’, interseksüel (çift cinsiyetli) bir gencin çarpıcı öyküsünü anlatıyor. Cannes'da Eleştirmenler Haftası'nda ‘Büyük Ödül’ kazanan Lucia Puenzo'nun bu ilk uzun metraj filmi cinsiyet, cinsellik ve toplumsal cinsiyet kimliği üzerine etkileyici sözler söylüyor. Festivalin en şaşırtıcı filmlerinden biri olan ‘XXY’ sinemada yeni soluklar arayanlar için birebir.

Elbisem, ismim ve anatomim

Festivalde kadın yönetmenlerin erkekliği sorgulayan filmlerinden oluşan ‘Erkekler Matinesi’ bölümünde gösterilecek ‘Onu Tanıdığımda Erkekti’ (She Is A Boy I Knew), transeksüel bir kadının cinsiyet kimliğini kabul edişini ve bunu çevresiyle paylaşma sürecini anlatıyor. Gwen Haworth’un yazıp yönettiği ve aynı zamanda oynadığı film kıyafetlerin, isimlerin ve anatominin cinsel kimliğin kurulması üzerindeki rolünü sorgulatıyor. Montreal ve Kingston's ReelOut9 LGBT film festivallerinden ödüllerle dönmüş bu etkileyici belgesel, festivalin en çok konuşulacak filmlerinden biri.


Maskeli balo ve onun sahte yüzleri

Uçan Süpürge’nin bir diğer gökkuşağı filmi ise 2005’te Berlin Film Festivali’nde gey-lezbiyen temalı filmlere verilen ‘Teddy Bear Ödülü’nü almış ‘Maskeli Balo’ (Katzenball). 40’lardan bugüne lezbiyenlerin ve biseksüel kadınların görünürlüğünün önündeki engelleri tarihsel tanıklıklarla anlatan bu belgesel kadınları seven kadınlar üzerine yapılmış en önemli filmlerden biri sayılıyor.

Etiketler: kadın
nefret