04/03/2019 | Yazar: Gözde Demirbilek

Genç LGBTİ+, Dünya HPV Günü vesilesiyle İzmir’de ücretsiz ve anonim HPV test merkezi için imza kampanyası başlattı.

“Ücretsiz anonim HPV test merkezi istiyoruz!” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Genç LGBTİ+, Dünya HPV Günü vesilesiyle İzmir’de ücretsiz ve anonim HPV test merkezi için imza kampanyası başlattı.

Genç LGBTİ+ Derneği, 4 Mart Dünya HPV Günü vesilesiyle İzmir’de ücretsiz ve anonim HPV test merkezi talebiyle change.org’ta imza kampanyası kampanyası başlattı.

“Kulaktan dolma bilgiler damgalamaya sebep oluyor”

Genç LGBTİ+’dan Duygu Yayla, neden böyle bir kampanya örgütlediklerini kaosGL.org’a anlattı:

“HPV’ye dair bilginin toplumun genelinde çok eksik olduğunu görüyoruz. Dolaşan bilgilerinse gerçeklikten uzak ve doğrudan damgalamaya yönelik olduğunu söyleyebilirim. Bu bilgi eksikliğinin, toplumda cinselliğin bir tabu olmasından mütevellit konuşulması güç bir mesele haline gelmesiyle doğrudan ilişkili  olduğunu düşünüyorum.”

“Kampanyayla HPV aşısının ücretsiz olmasının önünü açmak istiyoruz”

“Biz bu kampanya ile hem kişilerin HPV'ye dair bir farkındalık yaratmasını amaçlıyoruz hem de sağlığa erişim hakkımızı talep ediyoruz. Türkiye’de HPV ile enfekte kişi sayısının kayıtlı veriden daha fazla olduğunu biliyoruz. Cinselliğin bir tabu olduğu coğrafyamızda da anonim test merkezinin önemini tekrar vurgulamak istiyoruz.”

“Hem anonim HPV test merkezi açılmasını talep ediyor, hem de bu kampanya sayesinde bir kamu oyu oluşturarak yüksek fiyatla satışa sunulan HPV aşısının ücretsiz olmasının önünün açılmasını hedefliyoruz.”

“Ücretsiz anonim HPV test merkezi istiyoruz!”

Kampanyanın çağrı metni ise şöyle:

“HPV (tam adıyla Human Papilloma Virus), 100'den fazla tipi bulunan en yaygın cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan biridir. Çoğu HPV türü, bağışıklık sistemi tarafından birkaç yılda vücuttan tamamen atılırken, yaklaşık on üç HPV tipi rahim ağzı kanserine yol açabiliyor. Türkiye’de her yıl binlerce insan rahim ağzı kanseriyle mücadele ediyor ve bu kansere HPV sebebiyet veriyor.”

“HPV testine karşı talep çoğunlukla semptomik dönem ile ortaya çıkıyor, ancak HPV’nin birçok türünün semptomik dönemi virüsün edinilmesinden uzunca bir zaman sonra da ortaya çıkabiliyor. Devlet hastanelerinde teste erişimin zorluğu ve jinekolojik muayene hizmetlerinin ayrımcı ve tektipleştiren bir yerden organize ediliyor oluşu birçok insanın sağlığa erişim hakkını kısıtlıyor.”

“HPV’nin en düşük düzeyini bile saptayabilen HPV DNA testi şu an aile hekimleri aracılığıyla Türkiye’de sadece iki laboratuvara gönderilerek ücretsiz bir şekilde yapılabiliyor. Fakat hane halkının tamamına hizmet veren bir hekime erişim birçok kişinin, hasta-hekim ilişkisi gizliliğinin ihlali, kişisel irtibat yolunun doğrudan hane halkıyla olması vb. gibi sebeplerle mümkün olamıyor. Bu testin yapılabilmesi için alınması gereken örnek bir jinekolojik muayeneden ayrı tutulamayacağı için, kişiler ayrımcılığa uğramamak ve deşifre olmamak için bu hizmetten kaçınıyorlar. Kamuoyunun jinekolojik muayene, sağlık çalışanlarına olan güvensizlik gibi sebeplerle HPV testi yaptırmak konusunda duyduğu kaygısının, HPV alanında yapılan çalışmaların yeterli olmayışı ve sağlık personellerinin bu alandaki bilinçsizliği göze alındığında haklılık payı olduğu aşikardır.”

“Konak Belediyesi’nde ücretsiz ve anonim olarak HIV, Hepatit B, C, Sifiliz ve Genoma testleri yaptırmak mümkün. Türkiye’de sadece İstanbul’da, İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Kadıköy Belediyesi arasında yapılan bir anlaşma ile Kadıköy’de yaşayanlar HPV DNA testini belediyenin üç sağlık merkezinde ücretsiz yaptırabiliyorlar. Talep ettiğimiz ücretsiz ve anonim HPV DNA testi, gelişmiş ülkelerde yaygın olmakla beraber kişilerin sağlığa erişim hakkına ulaşmalarında önemli bir rol oynuyor. Kamuoyunun HPV hakkında farkındalığını arttıracak çalışmalar yapılması; herhangi bir ayrımcılığa maruz bırakılmadan, deşifre olmadan, ücretsiz ve anonim HPV testine erişmek, sağlık hakkına erişimini mümkün kılacaktır.”

“4 Mart Dünya HPV Günü'nde, İzmir'de ücretsiz anonim HPV test merkezi talebimizi dile getiriyoruz ve kamuoyu bilinci yaratmak adına imzalamanızı bekliyoruz.”

Kampanyayı imzalamak için burayı ziyaret edebilirsiniz.


Etiketler: insan hakları, sağlık
nefret